מטרת מאמר זה הינה לסייע לבעלים כלבים וחתולים לתת טיפול ראשוני מהיר בפציעות לפני הגעה אל הוטרינר או בית חולים וטרינרי (באם מדובר במקרה חירום). יש לזכור כי לא תמיד בעלי החיים מבינים כי כוונתכם טובה ולכן הם עלולים לשרוט או לנשוך כאשר אתם מנסים לטפל בהם ולכן תמיד הגנו על עצמכם ובעת הצורך השתמשו בשמיכה או מגבת להרים את בעל החיים ואם מדובר בכלב, ניתן לשקול שימוש במחסום פה.
חשוב – אין לנסות לתת תרופות ביתיות לטיפול כגון אקמול או נורופן לשיכוך כאבים, חלק גדול מהתרופות הביתיות רעיל לכלבים וחתולים ולכן אין לתת טיפול תרופתי ללא הנחיה ישירה של וטרינר.
שלשולים / הקאות בכלבים וחתולים
בשלשולים ניתן לנסות צום של מספר שעות ומתן מזון קל עיכול כגון עוף מבושל ללא עור / תבלינים או עצמות , אורז או קוטג’. אם השלשול לא חולף תוך כיומיים, יש להגיע לבדיקה. שלשול דמי, מצדיק בדיקה של וטרינר ולא מומלץ לנסות טיפול בייתי.
הקאות – אם מדובר בהקאות בודדות ובינן הכלב / החתול עירני ומצב רוחו תקין, ניתן לנטר את מצב בעל החיים בבית, לבצע צום של מספר שעות ולנסות לאחר מכן להציע כמות קטנה של מזון / מים. לאחר מכן ניתן להגדיל את הכמויות בהדרגה ולבחון האם ההקאות מפסיקות.
בכל מקרה של הקאות רבות, שלשולים בכמות גדולה / שלשול שחור או אם הכלב משלשל דם יש להגיע במהירות אל הוטרינר לאבחן הגורם וטיפול בכדי למנוע התייבשות ונזק לבעל החיים (שלשול שחור מעיד על דימום למערכת העיכול).
חשד לפגיעה / שריטה בעין או חדירת גוף זר
זהו מקרה המצדיק בדיקת וטרינר בכל שעה, אין לנסות טיפול בייתי במצב זה, באם ניתן, מומלץ להגיע אל וטרינר העוסק ברפואת עיניים. אם בעל החיים מסרב לפתוח את העין או ממצמץ בתדירות גבוהה הדבר מחשיד לדלקת בעין או פגיעה בה ולכן מצדיק בדיקה דחופה של וטרינר בחירום. באם יש קולר אליזבטני בבית ניתן לשים כלב או לחתול בכדי למנוע גירוד של העין והחמרה של הפגיעה עד ההגעה לבדיקה.
טיפול בחתכים ופצעים שטחיים בכלבים וחתולים
במקרים אלו, בניגוד למקרים הקודמים ניתן לטפל בבית. אם מדובר בשריטה קלה ניתן לעצור דימם באמצעות לחץ על המקום באמצעות פדי גזה או מגבת נקיה. אם הדימום נעצר ניתן לעקוב בבית או להתייעץ טלפונית עם הוטרינר שלכם. ניתן לחטא פצעים במים וסבון או פולידין.
אלכוהול לא מומלץ מאחר ושורף מאוד.
חשוב! אין לנסות לחבוש בבית פצעים מדממים או לבצע חסימת עורקים. הדבר יכול לפגוע בזרימת הדם לגפה ונזק חמור. בפציעה מדממת מאוד יש להפעיל לחץ מקומי ולהגיע במהירות לטיפול וטרינרי.
כוויות קלות בכלב או חתול
יש לשטוף במהירות את האזור במים קרים, אם נראות שלפוחיות או מדובר באזור נרחב יש להגיע לוטרינר.
כוויות נפוצות בכלבים הם בכפות רגליים לאחר הליכה על מדרכות ביום חם. מקרים אלו מחייבים טיפול וטרינרי בחבישות, שיכוך כאבים ולעיתים אנטיביוטיקה ואינם מתאימים לטיפול בייתי ברוב המקרים.
פצעי נשיכה בכלבים או חתולים
זו אחת הפציעות השכיחות ביותר בכלבים וחתולים. חשוב להבין כי כל פציעה שכזו היא בעל פוטנציאל נזק משמעותי הן לאיברים פנימיים (גם אם אין קרעים על העור עצמו) והן לזיהום משמעותי (כי חלל הפה של בעלי החיים מכיל חיידקים רבים).
במקרה של פצעי נשיכה, ניתן לשטוף את האזור במים וסבון וניתן לשים חיטוי מקומי בפולידין. עם זאת, תמיד במקרים אלו יש להגיע לוטרינר לאחר הטיפול הראשוני לוודא שאין נזקים נוספים או שיש צורך בטיפול אנטיביוטי או כירורגי.
במקרים של נשיכות לבטן ויציאת איברים פנימיים אל מחוץ לגוף יש לעוטפם במגבת רטובה ולהביא את בעל החיים במהירות אל בית חולים וטרינרי קרוב.
באם מדובר בחתך מדמם ניתן להפעיל עליו לחץ באמצעות היד או מגבת נקיה עד הפסקת הדימום.
במקרים חמורים של נשיכה בבית חזה ניתן לשמוע אף אוויר הנשאב לבית החזה. במקרים אלו יש לשים בד עם וזלין לאיטום הפציעה ולהגיע במהירות לטיפול וטרינרי.
תאונות דרכים או נפילה מגובה
בכל מקרה של תאונת דרכים או נפילה חשוב לנסות להבין האם בעל החיים מסוגל ללכת על הרגליים, האם מצב ההכרה שלו תקין והאם דפוס וקצב הנשימה תקין. לאחר מכן יש להגיע אל הוטרינר לבדיקה גופנית מלאה בעיקר לטיפול או שלילת פגיעות פנימיות.
אם יש חשד לשבר של אחת הגפיים, יש להרים את בעל החיים בזהירות ואם ניתן בתוך מנשא או קופסה מוגנת. אין לנסות לקבע גפיים מאחר והדבר כואב מאוד, עשוי לגרום נזק ועלול לגרום לכם להינשך.
בליעת רעל או תרופות ביתיות
במקרה כזה, לא ניתן לטפל בבית. אמנם ישנם חומרים בייתים שיכולים לעזור לגרימת הקאה אך חלקם מאוד איריטנטים ויכולים לגרום נזק לחלל הפה והקיבה ובנוסף קיימת סכנה של שאיפת ההקאה לדרכי הנשימה. מקרים אלו מחייבים הגעה אל הוטרינר להחלטה על גרימת הקאה מבוקרת, מתן נוגדן להרעלה או ביצוע שטיפת קיבה.
לידיעתכם, חומרים בייתים העשויים לגרום הרעלה בכלבים וחתולים כוללים תרופות (אקמול, איבופרופן ועוד), שוקולד (בייחוד שוקולד מריר), שום, בצל, ענבים ועוד. כמו כן, חומרי ניקוי שונים רעילים בבליעה וכמובן רעלים הנמצאים בחלק מהבתים כגון רעל עכברים או רעל כנגד תיקנים.
הכשת נחש
הכשת נחש ניתנת לזיהוי ע”י התנפחות הפנים או אחת הגפיים או זיהוי פצעי ההכשה. חשוב – אין לנסות לבצע חסימת עורקים, מציצת הארס או לתפוס את הנחש (הדבר יסכן אתכם ללא כל סיבה).
יש למנוע מבעל החיים לרוץ או להשתולל ולהגיע במהירות אל בית חולים וטרינרי המחזיק אנטי ונום לטיפול מהיר. מרבית בעלי החיים שהוכשו וטופלו במהירות ישרדו את ההכשה.
פרכוסים
כל בעל חיים מפרכס חייב טיפול וטרינרי. חשוב להרחיק מבעל החיים דברים היכולים לפצוע אותו. אין לנסות לתפוס את הלשון או את ראש הכלב/חתול מחשש לנשיכה. ניתן לצלם בוידאו את המצב (לעיתים עוזר באבחון בהמשך). אם ההתקף לא נעצר תוך דקה – שתיים יש להביא מיידית את בעל החיים (גם תוך כדי פרכוס) אל הוטרינר או בית החולים הוטרינרי הקרוב ביותר אליכם. פרכוסים ארוכים יכולים לגרום לפגיעה מוחית או אך מכת חום בשל רעד השרירים.
מכת חום בכלבים או חתולים
חשד למקרה של מכת חום יעלה במקרה של בעל חיים שביצע פעילות גופנית ממושכת או היה במקום סגור או שהיה קשור באזור חם. עזרה ראשונה תכלול הרטבה של בעל החיים, הגשת מים (אם מסוגל לשתות) או עיטוף של בעל החיים במגבת רטובה והגעה מיידית אל בית חולים וטרינרי מצוייד. מצבים אלו מסכני חיים ודורשים טיפול אינטנסיבי.
תוכן עניינים
וטרינר חירום וטיפול נמרץ