בבית החולים הוטרינרי וט-סנטר קיים בנק דם לכלבים וחתולים.
בנק הדם כולל מנות דם (“רכז תאי דם אדומים”) ומנות פלסמה המשמשות לטיפול בבעל החיים המאושפזים בבית החולים וכן למכירה לוטרינרים או לקוחות, להם בעלי חיים המאושפזים בבתי חולים וטרינרים אחרים.
מהם מוצרי הדם הנמצאים בבית החולים?
אנו מחזיקים מנות רכז תאי דם אדומים הניתנים במצבי אנמיה בשל איבוד דם אקוטי (דימום בשל טראומה, דימום לבטן בשל גידולים שונים, דימום בשל הפרעות קרישה ועוד) וכן מנות פלסמה המשמשות לטיפול במכות חום, איבוד חלבון על כל רקע שהוא, הרעלות רעל עכברים ועוד.
בשגרה בבית החולים ניתן למצוא מנות דם ופלסמה של כלבים וכן מנות דם ופלסמה של חתולים (מנות דם מסוג A ומנות דם מסוג B או AB במידת האפשר). באם סוג הדם הדרוש הינו נדיר ולא נמצא בבית החולים אנו עובדים בשיתוף פעולה עם בנקי דם נוספים למתן המנה המתאימה ביותר עבור המטופלים שלנו.
במקרים מסוימים כאשר יש צורך במנת דם המכילה את כלל הרכיבים, אנו מתרימים מנת דם מלא טרייה מאחד הכלבים התורמים שלנו.
מי יכול לתרום דם?
בבנק הדם שלנו בבית החולים הוטרינרי וט-סנטר אנו מתרימים כלבים בגיל שנה עד גיל תשע (במשקל מעל 20 ק”ג). כמו כן חשוב שכלבים אלו לא חלו בעברם בקדחת קרציות. מכל כלב נלקחים בערך כ-450 מ”ל דם.
חתולים בריאים בגילאים שנה עד תשע השוקלים מעל 4 ק”ג יכולים לתרום גם כן כאשר כל חתול תורם כ50-60 מ”ל דם (בהתאמה למשקלו וגודלו).
כיצד כלב או חתול תורם דם?
בכלבים, התרמת הדם מבוצעת בד”כ בטשטוש עמוק ואילו בחתולים בד”כ דרושה הרדמה של ממש. לפני ביצוע התרמת דם מבוצעת בדיקה גופנית לאיתור סימני מחלה ובדיקות דם. בכלבים מבוצעת ספירת דם ומשטח לחיפוש טפילי דם ובחתולים ספירת דם ובדיקה לאיתור “איידס חתולים” ומחלת \ה-Felv.
בחתולים ובמרבית הכלבים הדם נלקח בד”כ מוריד הצוואר, בכלבי ענק לעיתים גם ניתן לבצע תרומת דם מורידי הרגליים. במהלך ולאחר סיום לקיחת הדם בעל החיים מקבל נוזלים לוריד להחלפת נפח הדם שהותרם.
האם יש צורך בביצוע סיווג דם (התאמת סוג דם) לפני מתן מנת דם בכלבים וחתולים?
לחתולים שלושה סוגי דם עיקריים (A, B, AB) ויש חובה לתת מנת דם או פלסמה מאותו סוג בדיוק (מתן מנת דם מסוג לא נכון יוביל למות החתול). מסיבה זו, לפני כן מתן דם בחתול מבוצעת בדיקת דם לסיווג הדם כך שהחתול יקבל את מנת הדם המתאימה לו. לעומת זאת, בכלבים יש סוגי דם רבים מאוד אך אצלם, ניתן לתת מנה ראשונה גם ללא בדיקת התאמה. במידה והכלב קיבל בעבר מנת דם, מבוצעת בדיקה מיוחדת להתאמת דם (קרוס מאצ’).
מתי יש צורך בטיפול במנות דם או פלסמה?
דימומים אקוטים וקשים – לדוגמה בשל טראומה מנפילה מגובה או תאונות דרכים. מתן מנת דם במקרי אנמיה חמורה בשל אובדן דם אקוטי מעלה מאוד את סיכוי הכלב או החתול לשרוד את הפגיעה.
אנמיה המוליטית (הרס אוטו אימוני של כדוריות הדם האדומות) – במחלה זו נגרמת אנמיה מהירה וחמורה עד למצב מסכן חיים. מתן מנת דם במחלה זו “קונה” לבעל החיים זמן עד שהתרופות עובדות ומפסיקות את הרס תאי הדם האדומים.
הרעלת רעל עכברים – רעל זה פוגע במערכת קרישת הדם ולכן נגרמים דימומים לבית החזה ולעיתים גם לבטן, ללב או למוח. במקרים אלו בעל החיים יטופל בויטמין קיי שהוא הנוגדן לרעלן. מכיוון לוקחות שעות ארוכות עד שגוף בעל החיים מתחיל לייצר את חלבוני הקרישה, מצב בעל החיים עשוי להידרדר בזמן זה. לכן, בכדי לעצור את השפעת הרעל במהירות, ניתן לתת מנת פלסמה שתספק את חלבוני הקרישה הדרושים ובנוסף מנת דם שתחליף את הדם שאבד בשל הדימומים.
דלקות בחלל הבטן (פריטוניטיס) – נגרמות בד”כ בשל דליפה מן המעי או פציעה חודרת לבטן. דלקות אלו גורמות לאיבוד חלבון רב מאוד או לפגיעה במערכת קרישת הדם. במקרים אלו, טיפול במנות פלסמה מספק לבעל החיים את חלבוני הקרישה הדרושים לו וכן חלבונים אחרים החסרים לו.
מכת חום – מצב זה גורם לפגיעה חמורה בקרישת הדם מאחר ועליית חום הגוף גורמת להרס החלבונים אשר אחראיים על מערכת הקרישה. טיפול במנת פלסמה מאפשר מתן חלבונים אלו לבעל החיים הפגוע ועשוי להציל את חייו.
בנוסף, קיימים מחלות ומצבים נוספים אשר דורשים טיפול במנות דם או פלסמה, מקרים אלו כוללים דלקות לבלב, מחלת הפרוו בה נגרם איבוד חלבון משמעותי, דימומים פנימיים בשל גידולים בטחול, היפוך קיבה, מחלות כבד ועוד.