מהו בעצם PDA?
PDA הוא ראשי תיבות של Patent Ductus arteriosus ובתרגום לעברית – צינור עורקני פתוח.
דוקטוס ארטריאוזוס שאינו נסגר הוא מום מולד, אשר הנובע מאי סגירה של עורק שתפקידו לעקוף את מחזור הדם הריאתי בתקופה העוברית. זהו מום הלב המולד הנפוץ ביותר בכלבים (נדיר מאוד בחתולים).
כלי הדם הלא תקין נמצא בבית החזה ומחבר את עורק הריאה ישירות אל אבי העורקים, וכך עוקף את מחזור הדם הריאתי. תפקידו של כלי הדם הוא להפחית את אספקת הדם אל הריאות של העובר, אשר בהיותו ברחם, לא משמשות לנשימה.
במצב נורמלי, כלי דם זה נסגר לאחר הלידה, מתנוון ומסיים בכך את תפקידו. עם זאת, בחלק קטן מן הכלבים (והחתולים) הדוקטוס נשאר פתוח.
לאחר הלידה, כיוון זרימת הדם בכלי מתהפכת, הדם זורם מצד שמאל אל צידו הימני של הלב וגורם לעומס בכלי הדם הריאתיים (העורקים והורידים) דבר היכול להוביל לכשל לב שמאלי ובצקת ריאות.
על פי הסטטיסטיקה, כלבים עם מום זה, שאינו מתוקן, לצערנו לרוב מתים עד גיל שנתיים. מחקר אחר הראה כי 70% מן הכלבים לא שורדים עד גיל שנה ללא תיקון המום.
איך מאובחן Patent Ductus arteriosus בכלבים וחתולים?
האבחון בשלב הראשוני מבוצע ע”י הווטרינר הפרטי אשר שומע איוושה לבבית אופיינית בזמן הבדיקה הגופנית של בעל החיים.
בשלב הבא, יבוצע אקו לב ע”י וטרינר קרדיולוג מנוסה אשר יאבחן את המום עצמו, חומרתו ומצב הלב בזמן הבדיקה (כולל אבחון מומי לב נוספים אם ישנם).
חשוב לדעת כי כל עוד הכלב או החתול אינם בכשל לב, לרוב אין אפשרות לבעלים לדעת על המצב ומרבית בעלי החיים יתנהגו כרגיל. בשל כך בעלים מתקשים להבין כי הגור החמוד שלהם שמתנהג כמו כל גור רגיל, עשוי שלא לחיות זמן רב אלא אם מום הלב יתוקן, ולכן מתקשים להבין את חשיבות הטיפול המוקדם במצב זה.
אילו גזעים נפגעים?
מום לב זה נפוץ בעיקר בכלבים גזעיים מגזעים קטנים (פומרניאן, יורקשייר, צ’יוואוואה, מלטז, פודל ואחרים) אם כי ידוע גם בכלבי רועה גרמני, לברדור ואחרים.
האם ניתן לטפל ב־PDA בתרופות?
בניגוד לבני אדם, אצלם ניתן לטפל תרופתית אם המום מאובחן מוקדם מספיק, טיפול זה לא יעיל ואף מסוכן בכלבים וחתולים. בשל כך הפתרון הוא רק סגירה פיסית של הדוקטוס. במצב בו יש מחלת לב נלווית או סיבוכים של המצב וכשל לב, ניתן טיפול תרופתי לפי מצב הלב.
מהו הגיל המועדף לניתוח לתיקון PDA?
הגיל המועדף לניתוח הוא כאשר הכלב או החתול בני מספר חודשים זאת מכיוון שככל שמחכים יותר, קיים סיכון לנזק בלתי הפיך ללב. כמו כן, ככל שעובר הזמן, כלי הדם האבנורמלי נהיה פריך יותר והסיכון לדימום מסכן חיים בזמן הניתוח גדל.
במידה והניתוח מבוצע בגיל צעיר מספיק, במקרים רבים, מצב הלב, גם אם לא היה תקין, משתפר משמעותית. במקרים בהם לא היה נזק משמעותי ללב לפני ביצוע הניתוח, בעל החיים הופך להיות בריא לחלוטין.
מהו הטיפול בPDA?
כפי שהוסבר, הפיתרון הוא סגירה של כלי הדם הפתוח המחבר בין עורק הריאה לאבי העורקים.
ניתן לבצע זאת בשתי דרכים, הראשונה היא בצנתור, עם זאת, גודל הצנתר בעייתי מאחר והמום נפוץ בכלבים שלא תמיד ניתן לבצע בהם פרוצדורה זו מסיבות טכניות (כלבים קטנים מ2.5 ק”ג או בעלי כלי דם אבנומאלי גדול במיוחד) ובנוסף הניסיון בצנתור מום זה בישראל עדיין מוגבל ולכן רוב סגירות כלי הדם נעשות בניתוח.
בבית החולים הוטרינרי וט-סנטר ראש העין הניתוח מבוצע ע”י צוות של כירורגית בכירה (ד”ר ליאת כהן) ומרדים מנוסה.
ברוב המקרים, ד”ר תומר ויינגרם, רופא חירום וטיפול נמרץ משמש כמרדים בזמן הניתוח וכן אחראי על המקרה בזמן ההתאוששות והאשפוז לאחר הניתוח, במחלקת החירום. לד”ר ויינגרם ניסיון בהרדמה וטיפול במעל כשלושים ניתוחי PDA בשנים האחרונות.
מידע לבעלים: מהן הסכנות בניתוח, הסיבוכים וכיצד הוא מבוצע? תוך כמה זמן בעל החיים משתחרר הביתה?
הניתוח מבוצע בהרדמה מלאה, כאשר הכלב שוכב על הצד ומונשם באמצעות מכונת הנשמה. המנתחת מבצעת חתך בין שתי צלעות ודרכן מאתרת את כלי הדם הלא תקין, בשלב הבא היא מפרידה אותו מהרקמה מסביבו בזהירות רבה ואז קושרת אותו. אורך ההרדמה הכולל הוא כשעתיים – שלוש שעות.
סיכויי ההצלחה בניתוח עומדים על מעל 90% אך עם זאת, יתכנו סיבוכים. הסכנה העיקרית בניתוח הינה קרע של הדוקטוס ודימום מאסיבי. דימום זה עשוי להוביל למוות בעל החיים. בבית החולים ישנו בנק דם וטרינרי ובמידת הצורך יינתנו מנות דם לפי הצורך.
סיבוך נדיר יותר הוא סגירה לא מלאה של כלי הדם או פתיחה מחודשת שלו הדורשת ניתוח נוסף, סיבוך זה מדווח בכ-2% מהמקרים.
סיבוכים אחרים יכולים להיות קשורים להרדמה עצמה של בעל חיים קטן מאוד (במקרים רבים מדובר בגורים צעירים במשקל 1.5 ק”ג ולעיתים פחות) הכוללים ירידה בטמפ’ הגוף, ירידה ברמת הסוכר בדם ועוד. כפי שהוסבר, המרדים בניתוח זה מנוסה מאוד ומוכן להתמודד עם כלל סיבוכי ההרדמה האפשריים.
לאחר סיום קשירת כלי הדם הלא תקין, מוכנס נקז לבית החזה והחתך בין הצלעות נסגר. באמצעות הנקז נשאב האוויר מתוך בית החזה ובהדרגה גומלים את בעל החיים ממכונת ההנשמה. לאחר מכן מבוצעת חבישת בית חזה והכלב / החתול מועברים להתאוששות במחלקת החירום.
בזמן ההתאוששות ניתן דגש רב על שיכוך כאבים וטיפול תומך להקל על בעל החיים לאחר הניתוח. לא מתאפשרים ביקורים ביום הניתוח עצמו בכדי לאפשר לבעל החיים להתאושש לאט ובקצב שלו.
ברוב המקרים, צינור בית החזה מוצא בבוקר שלמחרת הניתוח ובעל החיים משתחרר באותו היום, בחלק מן המקרים נדרשים יומיים עד שלושה ימי אשפוז. עם זאת, במקרה של סיבוכים ו/או דימומים יתכנו מספר ימי אשפוז וטיפול מורכב הרבה יותר.
תיקון מום לבבי זה הינו אחד הניתוחים המספקים ביותר המבוצעים בבית החולים הווטרינרי שלנו מאחר ואנו מאפשרים לגורים צעירים אורך חיים ואיכות חיים תקינה, כאשר ללא הניתוח, לא היו שורדים זמן רב.