במאמר זה נדבר על איוושה (רשרוש בלב) בכלבים וחתולים
איוושה בלב של כלב או חתול נגרמת לרוב בשל זרימת דם לא תקינה במסתמי הלב, בכלי הדם הסמוכים ללב או בשל פגיעה במחיצה בין העליות או החדרים. בחלק מהמקרים האיוושה קשורה למחלה או מצב סיסטמי ללא פגיעה או מחלה לבבית.
כאשר הוטרינר מקשיב ללב באמצעות הסטטוסקופ הוא יכול לנסות לאפיין את מיקום האיוושה (צד ימין או שמאל, בבסיס הלב או בקצהו) והאם נשמעת בזמן כיווץ או הרפיית הלב. אפיון האיוושה יכול לעיתים לעזור באבחון מקור הפתולוגיה והגורם לה.
איוושה לבבית יכולה להיגרם ממחלת לב מולדת או להיווצר עם הגיל בשל ניוון והחלשות של חלק ממסתמי הלב.
חשוב להבין כי חלק מן האיוושות הן שפירות ואינן דורשות טיפול ולעומתן איוושות אחרות המעידות על מחלת לב אשר דורשת אבחון על ידי קרדיולוג וטרינרי וטיפול בהתאם.
אוושה שפירה יכולה להישמע בבעל חיים ללא מחלה לבבית בשל מצב או מחלה סיסטמית שלא קשורים ישירות ללב כגון חום גבוה, אנמיה, הריון או בגורים צעירים. עם זאת, הדרך היחידה לוודא כי מדובר באיוושה שפירה היא ביצוע אקו לב מקיף ע”י קרדיולוג וטרינרי.
איוושות פתולוגיות נגרמות מסיבות רבות הכוללות:
- פגיעה במסתמי הלב בשל מחלה זיהומית שפגעה במסתם, בשל ניוון כתוצאה מגיל או קריעה של הליגמנטים המחזיקים אותו.
- חור (בד”כ מולד) בדופן בין העליות או החדרים בלב.
- כלי דם עוברי המעביר דם בין כלי הדם היוצאים מהלב אשר אמור להיסגר בלידה ואינו נסגר כראוי (PDA).
במידה ואוושה לבבית נגרמת כתוצאה ממחלת לב אמיתית, חשוב לאתרה ולאבחן את מחלת הלב הספציפית הגורמת לה. כשאוושה נובעת מפגם לבבי מולד, איתור ואבחון מוקדם שלה יכולים לאפשר תיקון כירורגי מוקדם ולאפשר חיים טובים לטווח הרחוק של בעל החיים. במידה והפגם הלבבי לא מאובחן מוקדם ובעל החיים לא מקבל את הטיפול הנחוץ, המצב עשוי להוביל לכשל לב ואף למוות.
איך ניתן להבין האם האיוושה הלבבית נגרמת ממחלת לב הדורשת טיפול?
- סימנים אותם הבעלים יכולים לראות בעצמם בחיות עם מחלת לב:
- שיעול (בעיקר בכלבים)
- ירידה בסבילות לפעילות גופנית
- רזון (בד”כ נגרם במצב של מחלת לב חמורה)
- בדיקה גופנית – באמצעות הסטטוסקופ יכול הוטרינר לאפיין את האיוושה, חוזקה ומיקומה. בדיקה גופנית יכול למצוא סימנים נוספים כגון רטט בהנחת היד על בית החזה, רזון, בטן נפוחה הנגרמת בשל צבירת נוזלים.
- בדיקות דם – כיום יש בדיקת דם המתאימה לחתולים לאבחן מחלת לב הנקראת proBNP. בדיקת דם זו מאבחנת רק קיום מחלת לב אך לא את הסוג הספציפי. בחו”ל קיימות בדיקות המתאימות גם לכלבים אך בשלב זה אינן זמינות בישראל.
- צילומי רנטגן – יכולים לעזור לזהות מצב של לב מוגדל, נוזלים בכיס הלב או בבית החזה ובצקת ריאות הנגרמת מכשל לב.
- בדיקת א.ק.ג (electrocardiogram) – יכולה לזהות הפרעות בקצב הלב (פרפור עליות, פעימות מוקדמות, מצב של הפרעות הולכה וכו’).
- אקו לב – הבדיקה הטובה ביותר לאבחון מחלת לב ואת הגורם לאיוושה הלבבית היא ביצוע אקו לב על ידי קרדיולוג וטרינרי. הקרדיולג לא רק שהינו המנוסה ביותר לאבחון הגורם המדויק לאיוושה, הוא גם זה שיכול להתוות את הטיפול הרפואי המתאים ביותר לכלב או לחתול שלכם.
מהו הטיפול במחלות לב בכלבים וחתולים?
אבחון של מחלת לב בגיל צעיר יכול להוביל לטיפול מתאים ואף לריפוי מלא שלה (למשל אבחון של מצב של patent ductus areriosus – הנובע מאי סגירה בלידה של עורק העוקף את מחזור הדם הריאתי, יכול להיות מטופל בניתוח או צנתור וביצוע שלו בגיל צעיר יוביל לריפוי).
בנוסף, קיימות תרופות רבות לטיפול במחלות לב המסייעות בשיפור כיווציות הלב, מטפלות בהפרעות קצב ועוד. מתן טיפול מתאים יעזור בהאטת התדרדרות מחלת הלב ואף עשוי למנוע מצב של כשל לב ובעיקר, ישפר את איכות חיי הכלב או החתול.
במקרי חירום של כשל לב, הטיפול ניתן באשפוז בבית חולים וטרינרי, במתן לווריד וברוב המקרים יש צורך גם במתן העשרה בחמצן או אף בהרדמה והנשמה של בעל החיים.
בבית החולים הווטרינרי עובדת ד”ר יעל גולני, וטרינרית בוגרת התמחות בקרדיולוגיה אשר מבצעת את כלל הבדיקות הדרושות לבעלי חיים עם מחלת לב כולל אקו לב או א.ק.ג לפי הצורך. לאחר הבדיקה ד”ר גולני מתאימה טיפול ספציפי לפי מחלת הלב המאובחנת לכלב או לחתול.
מה הפרוגנוזה (צפי החלמה)?
הפרוגנוזה מאוד תלויה במחלה עצמה. בחלק מן המקרים, מחלות לב המאובחנות בשלב מוקדם אינן דורשות טיפול אלא מעקב בלבד, במקרים חמורים, הטיפול מכוון לשיפור איכות חיי בעל החיים ועיכוב ההידרדרות במצב הלב.