סוכרת בחתולים – דף הסבר לבעלים
סוכרת היא מחלה הורמונלית הנובעת מחוסר בהפרשת אינסולין וכתוצאה מכך עליה ברמת הסוכר בדם. גורמי הסיכון להתפתחות סוכרת בחיות כוללים השמנת יתר, חוסר פעילות גופנית וגיל מבוגר.
מה מתרחש בגוף החתול במחלת הסוכרת?
הגוף של החתול זקוק לסוכר הנקרא גלוקוז המגיע מהמזון. בכדי לנצל את הסוכר המגיע מהמזון, הגוף מפריש הורמון בשם אינסולין אשר תפקידו להכניס את הגלוקוז לתאים ליצירת אנרגיה.
בחתול סוכרתי אין מספיק אינסולין ולכן הסוכר לא נכנס לתאים ורמתו בדם עולה. במצב זה, תאי הגוף נותרים לא מקבלים אנרגיה ולכן הגוף מפרק שומן וחלבון ליצירת אנרגיה. במצב של פירוק שומן, נוצרים בגוף חומרים בשם קטונים אשר הצטברותם בדם יכולה להוביל לסיבוך קיצוני של סוכרת הנקרא סוכרת קטואצידוטית.
- עליה בשתייה
- עליה בהשתנה
- עליה בתיאבון
- ירידה במשקל (למרות אכילה רבה)
- חולשת רגליים אחוריות (נפוץ בחתולים)
- קטרקט (נפוץ יותר במקרי סוכרת בכלבים) – סיבוך נפוץ
הוראות והנחיות לבעלים של חתולים הסובלים מסוכרת:
- הטיפול הוא בד”כ באינסולין מסוג Glargine) Lantus®) בהזרקה תת עורית.
- יש לתת את האינסולין רק לאחר שהחתול אכל בכדי למנוע ירידה של רמת הסוכר בדם.
- אם החתול לא אוכל אין לתת אינסולין ולהתקשר לוטרינר המטפל!
- מומלץ להחליף כל פעם את מקום הזרקת האינסולין על פני הגב.
- אם לא בטוחים שהאינסולין ניתן בצורה טובה – אין לתת מנה נוספת (עדיף לדלג על מנה מאשר לתת עוד מנת אינסולין).
- אם שכחתם לתת מנה של אינסולין, יש לדלג על המנה ופשוט לתת את המנה הבאה כרגיל.
- יש לאחסן את האינסולין בחלק הפנימי של המקרר (לא בדלת). אין לנער את האינסולין לפני השימוש, להוציא מהמקרר ולערבב בזהירות ובאיטיות.
- אינסולין שנפתח טוב לחודשיים.
- מתן מזון רפואי מיוחד לחולי סוכרת (עני בפחמימות) – דוגמת הילס M/D או דיאבטיק של רויאל קנין. יש לוודא כי החתול אכל במהלך כל היום בעיקר בבוקר ובערב לפני מתן האינסולין.
- בחתולים אנו ממליצים לשלב מזון רטוב דוגמת פנסי פיסט (סידרת הפטה הclassic כל טעמי הדגים והעוף) או M/D (בפנסי פיסט כמות פחמימות נמוכה יותר ולכן מומלץ יותר)
- מומלץ להקפיד על פעילות גופנית מתונה – לנסות לשחק עם חכה או לייזר.
- יש לעקוב אחר החתול ולוודא כי במקביל לטיפול קיימת ירידה בשתייה, ירידה בהשתנה ואכילה נורמלית ולא אכילה ביתר.
אם יש חזרה של הסימנים הקליניים (שתיה מרובה, השתנה מרובה, אכילה מרובה, חוסר אכילה או ירידה במשקל), הדבר מעיד כי הסוכרת לא מאוזנת. - אם החתול מרגיש טוב ויש שיפור בסימנים הקליניים אנו ממליצים על עקומת גלוקוז לאחר 7-10 ימים בבית – כדי לוודא שהאינסולין החדש יעיל!
- הסימנים הבאים מעידים על רמת סוכר נמוכה בדם: חולשה, חוסר יציבות, רעידות – החיה הולכת ומתנדנדת (כמו “שיכור”). זהו מצב מסכן חיים לכן יש לתת לחיה לאכול וכן לתת לה משהו מתוק על ידי מריחת דבש או סילאן על החניכיים או לתת לשתות מים עם סוכר וליצור קשר מיידי עם הוטרינר.
- מעקב אחר סוכר בשתן – תפיסת השתן ובדיקתו בסטיק שתן. התוצאות הרצויות הן: מעט סוכר בשתן וללא קטונים. אם יש קטונים בשתן יש ליצור קשר מידי עם בית החולים.
- ההמלצה היא לעשות אחת לחצי שנה בדיקת שתן ואחת לשנה בדיקת חלל הפה ובמקרה הצורך לבצע טיפול שיניים. חשוב להבין כי כאשר רמת הסוכר בגוף גבוהה הסיכוי לזיהום בחלל הפה ולזיהום בשלפוחית השתן הוא גדול בהשוואה לחיות לא סוכרתיות.
הזרקת אינסולין:
נעשה תת עורית באמצעות מזרקי אינסולין שהם מאוד דקים וכמעט ואינם מורגשים על ידי החיה (לא מומלץ להשתמש בעטי הזרקה המיועדים לבני אדם).
קישור לסרטון המדגים מתן זריקת אינסולין לחתול – https://www.youtube.com/watch?v=by4U2VFxOGg
לקיחת דם לחתול נעשית מהאוזן של החתול בשימוש בנוקר המסופק עם מכשיר הגלוקומטר או מחטים דקות.
קישור לסרטונים המראים איך לקחת דם למדידת גלוקוז מהאוזן –
ביצוע עקומת גלוקוז:
- עקומת גלוקוז עוזרת להבין כיצד החיה מגיבה לטיפול באינסולין. רוב החתולים משתפים פעולה כי הדקירה היא ממש קלה וכמעט ואינה מורגשת.
- יש לקחת דגימת דם אחרי האכלה ולפני מתן אינסולין, ולאחר מכן כל שעתיים עד מתן האינסולין הבא – סה”כ שש מדידות.
- יש לרשום את שעת ההאכלה, שעת מתן האינסולין ואת התוצאות עם השעה בה נלקחו.
מומלץ לבצע את העקומה בסופ”ש כך שהדבר לא יפריע לעבודה ולשיגרת החיים. - יתרון בביצוע עקומה בבית – החיה לא מצויה בסטרס כמו במרפאה כך שהתוצאות המתקבלות מדויקות יותר, וכן כלכלית מדובר בחיסכון כסף לבעלים מאחר וכך אין צורך לבצעה באשפוז.
מדידת גלוקוז וקטונים בשתן:
בימים הראשונים לאחר האבחון ולאחר מכן אחת לתקופה או כאשר החתול לא מרגיש טוב יש לתפוס את השתן שלו בעדיפות לשתן של הבוקר (אבל לא חובה) ולבדוק בעזרת סטיק שתן מיוחד נוכחות או אי נוכחות של קטונים בשתן.
התוצאות הרצויות הן: מעט סוכר בשתן וללא קטונים. אם יש קטונים בשתן יש ליצור קשר מידי עם בית החולים.
ובנימה אישית:
בתור בעלים לחתול סוכרתי חשוב להיות סבלניים. חלק מהחתולים אינן מתייצבים במהירות ומינון האינסולין דורש שינוי והתאמה.
במקרים אלה יכולים להיות מספר סיבות: מתן לא נכון של האינסולין (יש להדגים לוטרינר את מתן האינסולין על החתול), סוג אינסולין שפחות מתאים לחתול ספציפי (חלק מהחתולים מפרקים את האינסולין מהר יותר מאחרים), אינסולין שפג תוקפו, מתן תרופות אחרות שמפריעות לאינסולין (כמו סטרואידים), בעיה רפואית נוספת שמפריעה לאינסולין (אקרומגלי,פעילות יתר של בלוטת התריס, קושינג, דלקות) ועוד.
מרבית הבעלים בטוחים בתחילה כי החתול לא יאפשר להם את ההזרקה של האינסולין בבית אבל רובם מגלים במהרה כי החתול כלל לא מרגיש את הזריקה ומאפשר את הטיפול בקלות יחסית.
דבר נוסף שחשוב לדעת – בחתולים, בניגוד לכלבים, תיתכן רמיסיה של המחלה ולמעשה “ריפוי” של החתול מהסוכרת.
אנו מאחלים לכם בהצלחה בטיפול ואריכות ימים לחתול!