הלבלב הוא איבר הנמצא בבטן צמוד למעי הדק וסמוך לקיבה ותפקידו לייצר אנזימים המופרשים אל המעי והמסייעים לגוף בעיכול המזון. בנוסף הלבלב אחראי גם על ייצור הורמונים כגון אינסולין וגלוקגון החשובים לויסות רמות הסוכר בדם.
אנזימי העיכול מאוכסנים בלבלב בצורה בלתי פעילה והם מתחילים לפעול רק לאחר שהופרשו אל המעי. במצב של דלקת לבלב בכלבים (פנקראטיטיס), האנזימים מתחילים לפעול עוד בהיותם בלבלב ולכן גורמים למעשה לעיכול של רקמת הלבלב עצמו ובנוסף עשויים לעכל או לפגוע ברקמות סמוכות (כבד, מעי, שומן בטני ועוד..) בשל כך, דלקת זו הינה מחלה שעלולה להיות מסכנת חיים. המחלה נפוצה יותר בכלבים בגילאי ביניים ומעלה ובכלבים שמנים.
סימני דלקת לבלב בכלבים
חשוב להבין כי דלקת של הלבלב הינה מחלה בעלת מופע קליני משתנה מאוד בין מקרה למקרה.
בדלקת קלה נראה פגיעה קלה יחסית בלבלב ללא פגיעה באיברים סמוכים וללא השפעה סיסטמית (רב מערכתית).
בדלקת חמורה יתכן נמק נרחב של הלבלב, פגיעה באיברי חלל הבטן וסיכויי החלמה נמוכים.
בשל ההבדלים ברמת הדלקת, מקרים של דלקת לבלב יכולים להראות שונים מאוד, החל מכלב אשר מקיא מעט, לא אוכל אך ומשתפר תוך יום – יומיים של טיפול אינטנסיבי וכלה בכלב במצב קשה ביותר עשוי למות מן המחלה אפילו כמה שעות מהופעת הסימנים. בנוסף יכולים להיות מצבים של שיפור והחמרה לסירוגין. בשל כך, חשוב להבין כי לא ניתן לצפות מראש את מהלך המחלה ובכל כלב, חומרתה ומהלכה יהיו שונים.
מה הגורמים לדלקת לבלב בכלבים?
חשוב להבין כי הדלקת אינה זיהומית ברוב המקרים ולא נגרמת באופן ראשוני מחיידקים או וירוסים. באנשים, דלקת לבלב נגרמת במקרים רבים בשל אבני מרה או צריכת אלכוהול אך מצבים אלו אינם נפוצים בכלבים
הגורמים העיקריים בכלבים הם:
- השמנה, אכילת מזונות שומניים ורמת שומן גבוהה בדם
- כל סיבה הגורמת לירידה באספקת הדם ללבלב (התייבשות, ירידת לחץ דם מכל סיבה שהיא).
- טראומה ופגיעה לבלב.
- תרופות שונות – אימורן, אל אספרגינאז, משתנים שונים, תרופות לאפילפסיה כגון KBr, אנטיביוטיקות שונות ממשפחת הסולפונאמידים וטטרציקלינים
גורמים נדירים יותר
- הרעלות מזרחנים אורגניים, אבץ
- היפרקלצמיה – רמות סידן גבוהות בדם
- עקיצת עקרב
- מחלות כליה
כיצד מאבחן הוטרינר דלקת לבלב בכלבים?
האבחון מתבצע ע”י שילוב בדיקות דם ואולטראסאונד.
בבדיקות דם ניתן לראות עליה בספירת תאי הדלקת, עליה באנזימים המופרשים מן הלבלב (עמילאז וליפאז), עדות לצהבת ועליה במדדי כבד, לעיתים ניתן לראות סימני דלקת חריפה במשטח הדם. כיום גם קימת בדיקת דם ספציפית היכולה לאשר או לשלול דלקת לבלב בבדיקת דם. ברוב המקרים יבוצעו גם תפקודי קרישה לבחינה ההשפעה הסיסטמית (המערכתית) של דלקת הלבלב על גוף הכלב.
בשלב הבא יבוצע אולטראסאונד בטן מקיף לבחינת חומרת המצב, בדיקת האם נפגעו איברים אחרים בחלל הבטן (למשל חסימת צינור המרה העובר ליד הלבלב), האם יש נוזלים בבטן וחיפוש הגורם הראשוני.
טיפול בדלקת לבלב
מאחר והמחלה גורמת להקאות וחוסר תיאבון הטיפול לרוב ניתן באישפוז בבית החולים והתרופות ניתנות לוריד.
הטיפול כולל:
- נוזלים לוריד החשובים לשמירה על לחץ דם, תיקון התייבשות ומאזן המלחים בדם
- שיכוך כאבים
- נוגדי הקאות ובחילות (בד”כ משולבות מספר תרופות שונות)
- מעודדי תיאבון
- מפחיתי הפרשת חומצה בקיבה
- אנטיביוטיקה בד”כ ניתנת למרות שהמחלה בבסיסה אינה זיהומית זאת בכדי למנוע זיהומים עולים ללבלב מהמעי.
- הזנה – חשובה מאוד להחלמה (בניגוד לגישה בעבר בה חשבו כי צום הינו חשוב כחלק מן הטיפול). בד”כ אם הכלב אינו אוכל בעצמו תוך 3-5 ימים ניתן לשקול הזנה ורידית או שימוש בצינור הזנה (זונדה לקיבה או צינור וושט). חשוב כי המזון שיבחר הינו דל שומן.
- במקרים בהם אין תגובה לטיפול או יש פגיעה במערכת הקרישה הכלב יטופל במנות פלסמה המכילים מרכיבים חיונייים של נוזל הדם (מנות פלסמה ניתן לקנות מבנק דם, או במקרה שלנו, נמצאות תמיד
- סטרואידים הינם טיפול שאינו ניתן בשלב הראשון או בשגרה. בבני אדם יש מספר מאמרים שמראים את יעילותם בטיפול בדלקת לבלב, בכלבים, יעילותם עדיין אינה מוכחת לחלוטין וטיפול זה נעשה בחלק קטן מהמקרים שאינם מגיבים לטיפול שתואר קודם.
כפי שניתן להבין המקרים החמורים של דלקת לבלב בכלבים דורשים אשפוז וטיפול אינטנסיבי ולכן מרביתם מטופלים בבית חולים וטרינרי.
לידיעתכם – בבית החולים הוטרינרי בהרצליה, המקרים החמורים של דלקת לבלב מלווים ברופא פנימאי. במקרי חירום ניתן להגיע בכל שעה לטיפול, עם זאת, תמיד מומלץ כי הוטרינר הקבוע ייצור עימנו קשר קודם וכמובן מומלץ להגיע עם כלל הבדיקות והטיפולים שבוצעו.
תחזית החלמה
דלקת לבלב היא מחלה בלתי צפויה עם רמות חומרה שונות בין כלבים.
מרבית הכלבים הסובלים מן המחלה מחלימים לאחר טיפול ולא מראים חזרתיות של המצב כל עוד הם מקבלים מזון מתאים. עם זאת, ברמת חומרה גבוהה ובמקרים בהם מופיעים סיבוכים כגון פגיעה חמורה במערכת הקרישה או באברי חלל הבטן, אחוזי התמותה גבוהים.
במקרים נדירים בכלבים יחסית המחלה הופכת כרונית עם אפיזודות חוזרות (מצב זה נפוץ יותר בדלקת לבלב בחתולים).
לאחר החלמת הכלב בד”כ ההמלצה העיקרית היא הימנעות ממזון שומני והשמנה. כאשר המזון המומלץ לטווח הארוך הוא מזון רפואי דל שומן.