דלקת צפק בחתולים (FIP feline infectious peritonitis) הינה מחלה ויראלית vנגרמת מזן מאוד מסויים של וירוס הקורונה (לא, לא הזן הפוגע באנשים ומחלה זו אינה מדבקת לבני אדם).
מחלה זו פוגעת בעיקר בחתולים צעירים (בדרך כלל עד גיל שנה) ומהווה אתגר אבחוני ,מאחר ואין בדיקה מעבדתית המאשרת את נוכחות הוירוס בגוף. לצערנו, מחלה זו אינה ניתנת לרוב לטיפול ותמותה ממחלה זו היא כמעט ודאית.
הייחודיות של מחלה זו הינה הגורם הויראלי הזיהומי אשר לעומת מחלות אחרות אינו מדבק!
התפתחות המחלה היא מאוד ייחודית ומורכבת:
רוב החתולים נדבקים במהלך חייהם בוירוס ממשפחת הקורונה וגורם לסימנים קליניים דמויי שפעת ושלשולים. זוהי מחלה קלה שתוקפת את המעי וחולפת לרוב לבד ללא צורך בטיפול וטרינרי.
בחלק קטן מהחתולים מחלה זו מתפתחת לסינדרום ה- FIP הקטלני כאשר הוירוס, מסיבות שעד היום נחקרות, עובר מוטציה שהופכת אותו מוירוס הקורונה הלא אלים אל וירוס ה- FIP האלים אשר כבר לא מבודד במעי אלא נכנס לגוף וגורם למחלה קטלנית (ככל הנראה כתוצאה מנטייה גנטית בשילוב עם גורמים סביבתיים כמו סטרס),.
סינדרום ה- FIP
סינדרום זה מקורו בחדירת וירוס ה- FIP לגוף החתול והדבקת איברי הגוף השונים בתגובה דלקתית מוגלתית. התוצאה הינה כשל האיברים המודבקים והצטברות נוזל סמיך וצהוב בבטן ובבית החזה.
המחלה מחולקת לשתי צורות עיקריות:
הצורה ה”רטובה” באה לידי ביטוי בהצטברות נוזל צהבהב בבטן ובבית החזה, זוהי צורה מאוד אגרסיבית של המחלה והתמותה ממנה היא מהירה.
הצורה ה”יבשה” יותר שקטה וקשה לאיבחון, נמשכת זמן ארוך יותר עד למוות בהשוואה לצורה הרטובה וגורמת ליצירת גרנולומות באיברים שונים.
התמותה משתי הצורות היא כאמור, כמעט ודאית לצערנו.
האם מחלת ה- FIP מדבקת?
על פי מחקרים נראה כי וירוס ה- FIP האלים אינו מדבק. הוא אינו מגיע להפרשות הגוף ועל כן אינו נחשב למדבק. כלומר חתול עם דלקת צפק לא יפריש את וירוס ה- FIP האלים שעבר מוטציה.
מהו הטיפול במחלת ה- FIP?
עד לאחרונה לא היה טיפול יעיל למחלה והתמותה הייתה ודאית. עם זאת, בשנים 2019-2020 פותחה תרופה לטיפול במחלה אך עלותה בשלב זה הינה אסטרונומית (עשרות אלפי שקלים לטיפול) ולכן אינה בשימוש שגרתי בעולם בכלל ובישראל בפרט.
לצערנו, מחלה זו הינה מחלה פרוגרסיבית הסימנים הקליניים מתפתחים בהדרגה (בעיקר בצורה היבשה) ובשלבים האחרונים יש לשקול המתת חסד.
עדכוןאוקטובר 2020 – כיום עלות הטיפול הויראלי עולה על כ15,000-20,00 לחתול ואינה ניתנת לקניה בישראל. עם זאת, לא מעט בעלי חתולים בישראל כבר טיפלו בחתוליהם בהצלחה. ניתן למצוא מידע נוסף בנושא בקבוצת הפייסבוק הישראלית “חתולים עם FIP בישראל”.
למה אין בדיקה לגילוי FIP?
וירוס ה- FIP הוא תוצאה של מוטציה בוירוס הקורונה הלא אלים אך מאוד שכיח. הופעת המוטציה תלויה בעיקר בחתול בנטייתו הגנטית ומצבו החיסוני. מאחר ומדובר באותו וירוס הבדיקות מאשרות נוכחות של וירוס הקורונה המאוד שכיח ולכן אינן רגישות בזיהוי FIP. תשובה חיובית תיראה אצל רוב החתולים באוכלוסיה שנחשפו בשלב זה או אחר לוירוס הקורונה הלא אלים ואינה מעידה על המחלה הקטלנית.
כיום ישנן מספר קטן של מעבדות בעולם אשר יכולות לזהות את הוירוס האלים שעבר מוטציה, עם זאת, בדיקה זו אורכת זמן וקבלת התשובה לוקחת שבעה עד עשרה ימים (נכון לזמן כתיבת מאמר זה 2020).
עם זאת, התהליך האבחוני מאוד חשוב בעיקר בשלילת מחלות אחרות אשר ניתנות לטיפול.
כאשר חתול מת מ- FIP מה הסיכון להתפתחות המחלה בחתולים אחרים בבית?
ככל הנראה החתול או החתולים האחרים בבית מודבקים כבר בוירוס בהקורונה הלא אלים אשר הינו מדבק ביותר ועובר בהפרשות הגוף (בעיקר בצואה). בבתים עם מספר חתולים החולקים ארגזי צרכים וגינה משותפת יש להניח שכל אוכלוסיית החתולים בבית נושאת את וירוס הקורונה הלא אלים. מרבית הסיכוי כי בחתולים האחרים בבית עם הזמן וירוס הקורונה הלא אלים יתפנה ממערכת העיכול וההדבקות תיפסקנה. החתולים האחרים לא מצויים בסיכון גבוה יותר להתפתחות מוטציה ווירוס FIP האלים ויש להם אותו סיכון כמו לחתולים אחרים באוכלוסיה.
האם בטוח להכניס חדש לבית לאחר שהחתול הקודם נפטר מ- FIP?
מאחר ומחלת ה- FIP אינה מחלה מדבקת אין צורך לחכות עד להכנסת חתול חדש הביתה. אם רוצים לוודא כי אין שאריות של וירוס הקורונה הלא אלים בבית ניתן לחכות שלושה חודשים לפני הכנסת חתול חדש או לרחוץ את המשטחים, בעיקר את איזור הצרכים וארגז הצרכים היטב (מים וסבון מספיקים).
אם יש חתולים אחרים בבית ניתן לערוך להם בדיקות נוגדנים לוירוס הקורונה הלא אלים וכאשר שליליים אז להכניס את החתול החדש. כמו כן, ניתן לעשות גם לחתול החדש בדיקת נוגדנים לקורונה אם חיובי אז כבר נדבק בנגיף ואין בעיה להכניסו גם אם האחרים חיוביים.
אמור, הסיכון להתפתחות וירוס ה- FIP הוא נמוך מאוד ותלוי בנטיה הגנטית של החתול לכן הסיכון אינו עולה על זה של שאר האוכלוסיה בהכנסת חתול לבית בו היה חתול חולה ב- FIP.
האם הוירוס מדבק מינים אחרים של חיות או בני אדם?
לא, הוירוס אינו עובר לבני אדם או לחיות אחרות בבית (כמו כלבים). זהו וירוס ספציפי לחתולים.
מאמר זה נכתב ע”י ד”ר שרון יסן בשיתוף עם ד”ר תומר ויינגרם