הקאות בכלבים וחתולים היא תלונה נפוצה באוזני הוטרינר. מנגנון ההקאה התפתח באבולוציה כדרך של הגוף למנוע המשך ספיגה של רעל או חומרים גורמי בחילה.
הקאה יכולה להיגרם מסיבות הקשורות במחלה של מערכת העיכול או מחלה באיבר מחוץ למערכת העיכול. יש לציין שלכלבים סף הקאה נמוך וישנם כלבים שמקיאים אחת לתקופה כזו או אחרת. כיוון שהגבול בין מצב” נורמלי” ובין תחלואה הוא דק מומלץ להיוועץ בוטרינר במצבים כאלו לפני שמתייחסים לכלב ככזה “שנוהג להקיא מדי פעם”.
על מנת לאבחן את הסיבה להקאות הוטרינר ירצה לשמוע כמה שיותר פרטים לגבי ההיסטוריה של בעל החיים. מעבר לפרטים לגבי הרגלי הזנה, מחלות נלוות, תרופות שקיבל, חשיפה לחומרי הדברה, אכילה של משהו יוצא דופן, סימנים קליניים נוספים וכד’ יש חשיבות רבה לתיאור ההקאה עצמה – האם ההקאה היתה מיד לאחר אכילה/שתיה? האם היו כיווצי בטן? מה תוכן ההקאה? צבעה? האם החומר הנפלט התפזר כשלולית או בצורה מאורכת כנקניק? מה תדירות ההקאות?
האינפורמציה הנ”ל בשילוב עם הבדיקה הגופנית יעזרו לווטרינר לגבש חשד לגבי הגורמים האפשריים להקאה באותו בעל חיים ובהתאם לחשדותיו יחליט אם יש צורך במבחנים נוספים שיעזרו להגיע לאבחנה (כגון בדיקת צואה,בדיקות דם, צילומי רנטגן) ועוד.
גורמים אפשרים להקאות בכלבים וחתולים
– אכילת מזון מקולקל או מזון שהחיה רגישה לו.
– דלקת מעיים
– הרעלה
– תרופות מסוימות יכולות לגרום הקאה
– מחלה של איבר מחוץ למע’ העיכול (מחלת כבד/כליות/לבלב, הפרעות הורמונליות ועוד..)
– מחלה של מערכת העיכול (זיהום, דלקת, כיב קיבה (אולקוס), בליעת גוף זר, גידול, היפוך קיבה)
– בחילות הקשורות לנסיעה – בעלי חיים שרגישים לנסיעה ועלולים להקיא כשנוסעים ברכב
אקוטי או כרוני?
כאשר מדובר בהקאות אקוטיות שהחלו לפני זמן קצר ובעל החיים שמח ועירני, נפוץ שהסיבה קשורה במשהו שבעל החיים אכל. מצבים אלו נפתרים לא פעם ע”י טיפול סימפטומטי בלבד (צום לזמן מוגבל ובהמשך אכילת מזון קל לעיכול במנות קטנות, נוזלים במידת הצורך) או, במידה ויש חשש לזיהום גם טיפול אנטיביוטי ו/או אנטיפרזיטרי. אך גם במצבים כאלה חשוב להיוועץ בוטרינר.
הוטרינר, ע”י לקיחת היסטוריה מפורטת ובדיקה גופנית ינסה לשלול במצבים אלו את הסיבות האחרות שפורטו (למשל חשוב לשלול חסימת מעיים וחשיפה לרעל ואם מדובר בגור חשוב לשלול הדבקה בוירוס הפרוו).
כאשר מדובר בהקאות חמורות או הקאות בבעל חיים שמרגיש ונראה לא טוב מדובר במצב חירום שמצריך בדיקות מעבדה לא פעם גם צילומי רנטגן.
הקאות כרוניות של כלבים או חתולים
עפ”י ההגדרה- נמשכות מעל 5 ימים או לא מגיבות לטיפול סימפטומטי – ברוב המקרים בדיקות דם, אולטראסאונד בטן של מומחה ו/או צילומי רנטגן יתנו תשובה או יעזרו להחליט אילו בדיקות נוספות לבצע.
כאשר בעל חיים מקיא לאורך זמן הוא מאבד נוזלים ומלחים (בעיקר אשלגן) ולכן במצבים כאלו חשוב לספק נוזלים שיכילו את המלחים המתאימים על מנת להשלים את החסר שנוצר.
סיכום
הקאות יכולות להיגרם ממגוון רחב של גורמים. כתלות בגורם, המצב יכול להיפתר בקלות יחסית אך ישנם מקרים מסכני חיים. לכן אם בעל החיים שלך מקיא, חשוב להיוועץ בוטרינר.