איך מצחצחים שיניים לכלב ולחתול, מתי, איך ומה לא לעשות?
חשיבות הצחצוח ושמירת היגיינת הפה בכלבים וחתולים:
הצחצוח אינו חיוני רק לצורך נשימה רעננה וריח טוב, אלא מהווה חלק חשוב בשמירת בריאות השיניים והחניכיים ואף חשוב לשמירת הבריאות הכללית של בעל החיים. מחלות חניכיים ושיניים נפוצות מאוד בכלבים וחתולים, הרבה יותר מאשר מרבית האנשים חושבים. למעשה, למעלה משמונים אחוז מהכלבים מעל גיל חמש, סובלים ממחלת חניכיים בדרגה זו או אחרת.
מחלות חניכיים בכלבים וחתולים מתפתחות כאשר נאספים חלקיקי מזון וחיידקים לאורך קו החניכיים ויוצרים משקע הנקרא “פלאק”, אשר עם הזמן מתקשה והופך לאבן שן קשה כסלע. אם האבנית אינה מוסרת, היא גורמת לדלקת חניכיים, ובשל כך, החניכיים מתחילות להיפרד ולהתרחק מהמגע עם השן, וכך נוצרים כיסים בהם משגשגים חיידקים, הגורמים לדלקת החניכיים להחמיר.
התוצאות של מופע זה יכולות לגרום לתוצאות שונות, בניהן כאב עז, איבוד שיניים, כיסי מוגלה (אבסס), דלקת בעצם הלסת ואף גרוע מכך, חדירת חיידקים למחזור הדם ופגיעה בכליות, כבד, לב ומוח.
צחצוח שיניים שגרתי יומיומי יכול לפתור מרבית בעיות אלה!
לעיתים, מחלת החניכיים אינה הפיכה ועל כן, שמירת היגיינת הפה הנה הדרך הטובה ביותר למנוע את היווצרותה והתקדמותה. רפואה מניעתית הינה הדרך הטובה ביותר לחיים בריאים ומאושרים.
באופן אידאלי יש לצחצח את שיני בעל החיים בכל יום, לפחות דקה (ועדיף שתיים). כלבים קטנים וכלבים בעלי אף פחוס (ברכיוצפאליים – פקינז/פאג/בולדוג) נדרשים לרב לצחצוח בתדירות גבוהה עקב נטייה גנטית ומבנית לצבירת אבן שן ומחלות חניכיים.
מה נדרש לצורך צחצוח שיניים בכלבים וחתולים?
מברשת: יש מגוון רחב של מברשות יעודיות לצחצוח שיני כלבים וחתולים. כדאי לבחור את המברשת עימה אתם חשים בנוח. ישנן מברשות בתצורה רגילה ומברשות המתלבשות על האצבע וניתן אפילו לצחצח את השיניים עם פיסת גזה עטופה סביב האצבע. לפעולה ההברשה חשיבות עליונה בהסרת מרבית הפלאק ולא ניתן להחליפה בצורה יעילה על ידי מוצרים אחרים (קרי משחות, מוצרי לעיסה וכו’).
משחה: משחות השיניים לבעלי החיים מגיעות במגוון טעמים (עוף/כבד וכו’) וחשיבותן בפעילות האנזימטית שלהן בפירוק הפלאק ובכך שאינן מכילות פלואוריד כמו משחות של אנשים. מכיוון שהכלב והחתול בולעים חלק ניכר מהמשחה, פלואוריד עלול לגרום להן לבעיות מטאבוליות וחשיבותו אינה גבוהה (בין היתר מכיוון שמטרת הצחצוח להסיר את שכבת הפלאק ולא למנוע עששת כמו באנשים).
כדאי לבחור במוצר מחברה טובה ומוכרת ועדיף חברה המייצרת מוצרים וטרינרים.
כיצד לצחצח את שיניי הכלב או החתול?
בתחילה, ימצא בעל החיים שלך את “החיטוט” בפיו מוזר, ואולי אף מרגיז. על כן חשוב להרגילו לכך בהדרגה וכדאי להתחיל בגיל צעיר. חשוב להיות סבלני ולהתקדם עם הצחצוח לאט!
בהתחלה, הרגל/י את הכלב/החתול כי אתה נוגע בחרטומו ופיו באופן תדיר. וכי לאחר שאת/ה מעביר אצבע על שיניו, הוא מקבל צ’ופר. כך תיווצר אצלו התניה בה התעסקות עם השיניים מובילה לדבר טוב.
בתחילה כדאי להרגיל את הכלב או החתול בליקוק האצבע וכדאי לטבול את האצבע במשהו טעים (מזון רטוב או משחת שיניים טעימה). אח”כ (אולי ביום אחר) נמשיך במעבר עם האצבע על השיניים והחניכיים. בתחילה פעולה זו קצרה בת מספר שניות ומרווח הזמן גדל ככל שהפעולה מתקבלת יותר בחיוב.
כאשר פעולה זו מתקבלת בברכה, (המפתח הוא סבלנות, ייתכן ויידרשו מספר ימים לכך) נפתח את הפה ונרים את השפתיים להטבת הפעולה. תמיד ניתן חטיף/צ’ופר בסיום וחשוב לא פחות ליטוף ומילות עידוד.
צחצוח השיניים עצמו:
לאחר שבעל החיים התרגל לכך שאנו מחזיקים מידי פעם את פיו וחוטמו, ומרימים מידי פעם את שפתותיו, וכי כל פעולה כזו מתלווה בשיבוח וצ’ופר, ניתן להתקדם לביצוע הצחצוח.
שימו מעט משחה על המברשת, הרימו את שפתותיו והברישו קלות את הצד החיצוני של השיניים והחניכיים פעמיים שלוש. אם הפעולה עברה בהצלחה, צ’פרו, שבחו את בעל החיים וסיימו את הפעולה.
יש לחזור על פעולה זו פעמיים ביום כאשר בכל פעם מגדילים את זמן הפעולה (3 שניות – 5 שניות – 8 שניות…) עד למצב בו אתם מצליחים לעבור על כל המשטחים החיצוניים של החניכיים ללא התנגדות.
בשלב הבא ניתן לנסות לצחצח את שיניו כאשר אתה פותחים את פי הכלב או החתול ומצחצחים גם את החלק הפנימי של השיניים והחניכיים (לא כל בעל חיים מאפשר זאת ולא חייבים להתעקש על כך).
אם הכל מתקבל ללא התנגדות, ניתן להגדיל את זמן הצחצוח בהדרגה, במטרה להגיע לכשתי דקות ביום. חשוב לשבח ולצ’פר בסיום כל פעולה וליצור חוויה חיובית בכל פעם, במטרה לגרום לבעל החיים לצפות לצחצוח. אם הכלב / חתול אינו רגוע ומתנגד יש לוותר ולנסות בפעם אחרת (גם להם יש מצבי רוח…)
טיפים למניעת מחלות חלל פה בכלבים וחתולים:
למרות שמחלות חניכיים מופיעות בגיל כמה שנים,התחילו את צחצוח השיניים בגיל צעיר, כך ייקל על בעל החיים לקבל את הפעולה לכשיתבגר וניתן יהיה למנוע או להאט את קצב התפתחות מחלות החניכיים.
קחו את הכלב / החתול לבדיקת הפה אצל הווטרינר אחת לשנה, כך נוכל למנוע בעיות חניכיים בתחילתן ולפני הופעת כאב. אם כבר הצטברה אבן שן, ניתן להסירה רק באמצעות טיפול שיניים ולא בצחצוח.
האכלה במזון קשה (כופתיות) ולא רק במזון רך, כמו גם שימוש במוצרי לעיסה שונים, מסייע גם כן בהפחתת הצטברות הפלאק, אך אינו מחליף את הצחצוח ביעילותו (חשוב להתאים את מוצר/צעצוע הלעיסה לכלב, למנוע בליעה או היחנקות!).
אם הנכם מתקשים בצחצוח, הכלב או החתול מגלים התנגדות/פחד או אגרסיביות, הימנעו מכך, והגיעו להכוונה וייעוץ ע”י הוטרינר.
המפתח העיקרי להצלחה הינו התקדמות איטית והתנייה חיובית, אך לפעמים גם אלו נכשלים.
מה לא לעשות?
- אל תשתמשו במוצרי צחצוח המיועדים לאנשים. מוצרים אלו יכולים להזיק לבעל החיים.
- אל תילחמו או תענישו את בעל החיים אם הצחצוח אינו צולח. הדבר יגרום רק להחמרת המצב ולכישלון בהמשך.