במאמר זה נדבר על טמפונדה והאספות נוזלים בשק הלב בכלבים.
הצטברות נוזלים בכיס הלב (תפליט פריקרדיאלי) הינה מצב בו מצטברים נוזלים בחלל שבין הלב לקרום הלב (המכונה גם פריקרדיום). קרום הלב הוא שק העוטף את הלב ומכיל כמות קטנה של נוזל המשמש לסיכוך. כאשר מצטברים נוזלים מעבר לכמות התקינה, הם עלולים להפעיל לחץ על הלב ולפגוע בתפקודו ובעיקר יפריעו ללב להתרחב לאחר שהוא מתכווץ.
טמפונדה לבבית היא מצב חירום וטרינרי אשר עלול להתפתח כתוצאה מהצטברות נוזלים משמעותית בכיס הלב. כאשר כמות הנוזלים גדולה, היא מפעילה לחץ על הלב ומונעת ממנו להתמלא כראוי בדם. כתוצאה מכך, תפוקת הלב יורדת ועלולה להוביל לקריסת מערכות.
מהם הגורמים להצטברות נוזלים בכיס הלב ויצירת טמפונדה בכלבים וחתולים?
היאספות נוזלים בכיס הלב הינו מצב המאפיין לרוב כלבים מבוגרים או בוגרים ונדיר מאוד בחתולים.
ישנם מספר גורמים אפשריים להצטברות נוזלים בכיס הלב בכלבים והם כוללים:
- גידולים: גידולים הם הגורם השכיח ביותר להצטברות נוזלים בכיס הלב בכלבים. הגידולים הנפוצים ביותר הם המנגיוסרקומה (בד”כ ממוקם בעליה הימנית של הלב), וגידול של בסיס הלב הנקרא כמודקטומה.
- הפרעות קרישה – רעל עכברים או המופיליה פוגעים בקרישת הדם, עשויים לגרום לדימום והצטברות נוזל דמי בכיס הלב.
- דלקת קרום הלב (Pericarditis): דלקת של קרום הלב יכולה להיגרם על ידי זיהומים חיידקיים, פטרייתיים או ויראליים, או על ידי מחלות אוטואימוניות. מצב זה נדיר מאוד בכלבים או חתולים.
- מחלות לב: מחלות לב מסוימות, כגון אי ספיקת לב ימני, עלולות לגרום להצטברות נוזלים בכיס הלב. במקרים של אי ספיקת לב שמאלית יכול להגרם קרע בעליה ודליפת דם לכיס הלב.
- טראומה: פציעות באזור החזה עלולות לגרום לדימום לתוך קרום הלב ולהצטברות נוזלים (מקרים אלו ראינו לדוגמא בפגיעה מרכב או מקוצי דורבן שחדרו לכיס לב).
- פגיעה בשלמות כלי הדם (וסקוליטיס) – מצב נדיר אשר לגרום לדליפת נוזל מכלי הדם והצטברות בחלל כיס הלב (ולרוב גם במקומות נוספים בגוף) .
- גורמים אידיופטיים: במקרים מסוימים, לא ניתן לזהות את הגורם להצטברות הנוזלים.
אבחון טמפונדה או צבירת נוזלים בכיס הלב:
אבחון הצטברות נוזלים בשק הלב מתבצע על ידי שילוב של מספר בדיקות:
- בדיקה גופנית: וטרינר יאזין לקולות הלב וירגיש את הדופק. במקרים של הצטברות נוזלים משמעותית, ניתן יהיה לשמוע קולות לב חלשים / עמומים או לא סדירים.
- צילומי רנטגן של בית החזה: צילומים אלו יכולים להראות הגדלה של צל הלב ונוכחות של נוזלים בחלל הפריקרדיאלי. צילומים אלו לעיתים עוזרים גם לאבחן גידולים או גרורות לריאות של גידול ראשוני שגרם להצטברות הנוזל בכיס הלב.
- אולטרסאונד לב (אקו לב): אקו לב היא בדיקת הבחירה לאבחון הצטברות נוזלים בכיס הלב. הבדיקה מאפשרת לראות את הלב ואת קרום הלב בזמן אמת, ולמדוד את כמות הנוזלים. רדיולוג מנוסה או קרדיולוג יוכלו לזהות גידולים או את מחלת הרקע הגורמת למצב.
- א.קג – עשוי להראות שינויים האופייניים למצב
- בדיקות דם: בדיקות דם יכולות לסייע בזיהוי גורמים אפשריים להצטברות הנוזלים, כגון זיהומים, הפרעות בקרישת הדם או מחלות אחרות. עם זאת, לרוב בבדיקות אלו אין גורם והן בעיקר מסייעות לשלילת גורמים כמו פגיעה בתפקודי קרישת הדם.
טיפול בטמפונדה / הצטברות נוזל בשק הלב:
הטיפול בהצטברות נוזלים בכיס הלב תלוי בגורם למצב ובחומרתו.
- ניקור קרום הלב (Pericardiocentesis): במקרים של טמפונדה לבבית או הצטברות נוזלים משמעותית, יש לבצע ניקוז של הנוזלים ולהקל על הלחץ על הלב. לאחר מכן, מבוצעת אנליזה של הנוזל בניסיון לאבחן את הגורם הראשוני למצב.
- טיפול בגורם הראשוני: לדוגמא אם מדובר בפגיעה במערכת הקרישה ינתן טיפול בויטמין קיי ו/או פלסמה. אם מאובחן בגידול, לעיתים ניתן לבצע ניתוח להסרה חלקית של קרום הלב למניעת הצטברות של הנוזל בו (במקרים חריגים יוסר גם הגידול עצמו או חלקו). אם יאובחן תהליך זיהומי, ינתן טיפול בהתאם.
- טיפול תומך: במרבית המקרים, יש במתן טיפול תומך בבית חולים וטרינרי כגון נוזלים, חמצן ותרופות לשיפור תפקוד הלב ובנוסף בעל החיים ישאר לניטור מצבו ובדיקה האם הנוזל חוזר להצטבר לאחר ניקוז שלו.
הפרוגנוזה של המצב תלויה בגורם והאם הינו הפיך. במקרים של טמפונדה בכלב בשל טראומה חוזרת לבית החזה או הרעלת ויטמין קיי הסיכוי להחלמה טוב. במקרים בהם מדובר בגידול סרטני הפרוגנוזה הינה טובה פחות ותלויה בסוג הגידול והאם ידועות כבר גרורות. גידולים של בסיס הלב גדלים לאט מאוד וניתוח להסרה חלקית של כיס הלב מהווה טיפול הקונה לכלב זמן רב יחסית של חיים באיכות טובה. במקרים של גידול אגרסיבי דוגמת המנגיוסרקומה, הפרוגנוזה אינה טובה.

וטרינר חירום וטיפול נמרץ