“דוקטור, הכלב שלי לא מפסיק ללקק את כפות הרגליים” – זו אחת התלונות הנפוצות בהן נתקל הדרמטולוג המומחה של בית החולים הווטרינרי ד”ר אלעד פרי. מסיבה זו, ביקשנו ממנו לכתוב על הנושא והוא שמח לעזור; אנו מקווים שמאמר זה יעזור להבהיר את המצב והגורמים לו.
כלבים רבים נוטים ללקק ולכרסם את כפות הרגליים, ובמקרים מסוימים פעולה זו הופכת לאינטנסיבית ואובססיבית עד שמפריעה לשגרת החיים של הכלב ושל הבעלים. למעשה, ליקוק כפות רגליים הינה אחת התלונות הנפוצות שאני שומע מצד בעלי כלבים כחלק מעבודתי כרופא עור (דרמטולוג) של חיות מחמד. לא מעט בעלים סבורים שכאשר הכלב מלקק את כפות הרגליים הוא בעצם מנקה את עצמו. הנחה זו אינה נכונה, ומקורה כנראה בהתנהגות דומה המוכרת מחתולים. בעוד שחתולים נוטים ללקק את כפות הרגליים כחלק מדפוס של ניקיון וטיפוח, כלבים שמלקקים ומכרסמים את כפות הרגליים עושים זאת מסיבות אחרות.
מה גורם לליקוק כפות רגליים בכלבים?
להלן כמה מהגורמים הנפוצים לפעולה טורדנית זו של כלבים:
- רקע אלרגי– ליקוק כפות רגליים מהווה אחד הסימנים הנפוצים בכלבים הסובלים מאלרגיה למזון ו/או לגורמי סביבה (חומרים שמפוזרים באוויר כגון אבק, אבקנים, עובש ועוד, אשר עשויים לגרום לאלרגיה). אלרגיות אלו ותסמיניהן עשויות להיות מוחמרות גם מנגיעות גבוהה בפרעושים. לרב, כלבים הסובלים מאלרגיות יראו סימנים נוספים, כגון דלקות אוזניים, גרוד באזורי גוף שונים, אדמומיות על העור ועוד, אך בחלק מהמקרים ליקוק כפות רגליים יהיה התסמין היחיד לאלרגיה.
- רקע התנהגותי – ליקוק כפות הרגליים היא פעולה שחוזרת על עצמה, ומהווה בחלק מהכלבים אמצעי התמודדות עם חרדה, תסכול, שעמום וסטרס. ניתן לדמות זאת לתופעות המוכרות לנו בבני אדם, כמו למשל כסיסת ציפורניים. בעיות אלה מטופלות לרב על ידי הווטרינר, ובמקרים מסוימים בשילוב עם וטרינר המתמחה ברפואה התנהגותית.
- פציעה או גירוי בשל כל גורם כלשהו (כגון גוף זר שחדר לרגל)
- כאב – כאב בכפות הרגליים על רקע הליכה ממושכת ו/או כוויות בכף הרגל כתוצאה מעמידה על אספלט ביום קיץ חם עלולים לגרום לגירוי של כפות הרגליים ולליקוק אינטנסיבי. גם מחלות עור אשר פוגעות בציפורניים ובכפות הרגליים עשויות לגרום לליקוק מתמשך באזור זה. מסיבה זו, ההמלצה היא להגיע לבדיקה אצל הווטרינר הקבוע שלכם, בעיקר אם התנהגות הליקוק החלה באופן פתאומי ללא רקע קודם.
באילו עוד סימנים ניתן להבחין כאשר הכלב מלקק את כפות הרגליים?
סימנים נוספים שניתן להבחין בהם לאחר תקופה ממושכת של ליקוק כפות רגליים הם אדמומיות בין האצבעות, דלילות שיער במוקדים שונים בכפות הרגליים, ריח לא נעים ושינוי בצבע הפרווה. שינוי בצבע הפרווה מודגש יותר בכלבים בהירים ונקרא גם Salivary staining. הרוק שנמצא על הפרווה גורם לתהליכי חימצון של הפרווה אשר גורמים לשינוי הצבע לחום/אדום (כפי שניתן לראות בתמונה). אם נתקלתם באחד או יותר מסימנים אלו, לא כדאי להתעלם מהם ויש לגשת לבדיקה אצל הוטרינר.
אז מה עושים ?
כאשר כלב מלקק באופן אינטנסיבי ואובססיבי את כפות הרגליים חשוב מאד לחפש אחר הגורם הראשוני לפעולה זו. ללא מציאת הגורם לא ניתן יהיה לפתור את הבעיה. מסיבה זו חשוב במקרים מסוג אלה לפנות אל הוטרינר, וכן לשקול לערב רופא עור וטרינרי (דרמטולוג). הטיפול כמובן משתנה מכלב לכלב, כתלות בגורם לגרוד. למשל- כלב שסובל מאלרגיה יטופל בכדורים ו/או משחות ו/או תרחיצים אשר מפחיתים גרד וליקוק, זאת במקביל לחיפוש אחר הגורם האלרגי. הטיפול המדוייק ייקבע כמובן כתלות בחומרת המצב.
כלב שסובל מחרדה או שעמום נדרש במקרים מסוימים לטיפול תרופתי מרגיע, ובמקרים קלים יותר, דווקא הבעלים נדרשים לשינוי דפוסי פעילות כמו למשל הגדלת תדירות שעת המשחק עם הכלב.
לסיכום – ליקוק כפות רגליים עשויה להיות בעיה טורדנית וקשה הן עבור הכלב והן עבור הבעלים ואין להתעלם ממנה. במקרים אלו יש לגשת לוטרינר לצורך איבחון וחיפוש אחר הגורם הראשוני ומציאת הטיפול האופטימלי עבור כלבכם.
באם הנכם מעוניינים, ניתן לקבוע תור לדרמטולוג בבית החולים שלנו דרך משרד הקבלה בטלפון 09-9668133 או בסיוע טופס “צרו קשר” בעמוד זה.