הרניה (בקע) הינה מצב בו יש פגיעה בשלמות דופן הגוף.
אזור הפרינאום כולל את סביב בסיס הזנב ופי הטבעת. כאשר יש פגיעה בשרירי האזור, איברי הבטן עוברים להרניה (בעיקר הרקטום, מעי גס, שלפוחית השתן או פרוסטטה).
הרניה פרינאלית נפוצה בעיקר בכלבים זכרים לא מסורסים, בוגרים ומבוגרים ונדירה מאוד בחתולים או בנקבות. מרבית המקרים הם דו צדדים (זאת אומרת שההרניה קיימת בשני הצדדים של פי הטבעת).
מהם הסימנים של הרניה פרינאלית בכלבים?
- נפיחות באיזור פי הטבעת (לרוב לצד או מתחת לאנוס)
- קושי או כאב בזמן מתן צואה
- טנזמוס – מאמץ בזמן מתן צואה / שתן.
- קושי במתן שתן – במקרה בו לכודה בהרניה שלפוחית השתן (זהו מצב חירום הדורש טיפול וטרינרי חירומי).
- לעיתים נראה במצב זה גם הקאות וירידה בתיאבון.
כיצד ניתן לאבחן את המצב?
האבחון נעשה לרוב בבדיקה גופנית במישוש האזור וביצוע בדיקה רקטלית. הוטרינר יכול להרגיש באצבעו חולשה והרחבה של הדופן באזור או בדיברטיקולום (כיס) שלרוב מלא בצואה.
בכלבים בהם יש חשד לכליאה של שלפוחית השתן בבקע, יבוצעו בדיקות הדמיה (רנטגן / אולטראסאונד)
מהו הטיפול בהרניה פרינאלית בכלב?
הטיפול הדפיניטיבי הינו ניתוח. טיפול תרופתי / מזוני אינו יעיל ורק ידחה את המצב שעם הזמן יחמיר ויקטין את סיכויי הצלחת הניתוח.
בניתוח, המנתח/ת יבצעו שחזור של קיר הפרינאום לרוב על ידי הסטה של אחד השרירים הקיימים באזור ותפירתו לרקטום ולשארית השרירים הקיימים באזור ההרניה הקיימת. במקרים בהם יש הרניה גדולה במיוחד לעיתים יש צורך ברשת פוליפרופילן לצורך סגירה של ההרניה או שימוש בטכניקות כירורגיות מורכבות יותר. בנוסף, הניתוח מחייב גם סירוס של הכלב להקטנת סיכוי חזרת ההרניה.
במקרים קשים, יש גם צורך בניתוח פתיחת בטן לקיבוע השלפוחית או המעי הגס לדופן הבטן למניעת כניסתם להרניה. בחלק מהמקרים, מבוצעים שני ניתוחים נפרדים (האחד לקיבוע האיברים בחלל הבטן והשני לסגירת ההרניה).
ניתוח זה נחשב מורכב יחסית ודורש ניסיון ובמחקרים שבוצעו, נמצא קשר בין נסיונם של המנתחים לסיכוי הצלחת הניתוח.
לאחר הניתוח הכלב יטופל במשככי כאבים, אנטיביוטיקה, מזון ותוספי תזונה לשמירה על מרקם צואה תקין.
מה הסיבוכים האפשריים לניתוח זה?
סיבוכים אפשריים לניתוח כוללים זיהום באזור הניתוח או חזרתיות של ההרניה. סיבוך נדיר יותר הוא פגיעה עצבית שתפגע במתן צואה או בעצבוב לרגל שתוביל לצליעה.
בגדול, ניתוח זה נחשב ניתוח מורכב אך עם סיכויי הצלחה טובים כאשר מבוצע על ידי כירורג מנוסה. בבית החולים מרבית ניתוחים אלו מבוצעים על ידי ד”ר ליאת כהן, בוגרת התמחות בכירורגיה בעלת ניסיון רב בכירורגיה של רקמות רכות וניתוח זה בפרט. במהלך הניתוח בעל החיים מנוטר על ידי מרדים/מה מנוסה עד התאוששותו המלאה. בבית החולים ביצענו מספר רב מאוד של ניתוחים אלו בהצלחה רבה כולל בכלבים מבוגרים כאשר המבוגר בניהם היה כלב (או למעשה כלבה) בת תשע עשרה!.
תוכן עניינים
וטרינר חירום וטיפול נמרץ