Pemphigus foliaceus בחתולים
מחלת Pemphigus foliaceus פחות נפוצה בחתולים מאשר בכלבים, והיא יכולה להופיע בכל גיל, גזע ומין. הסימנים הקליניים לרוב סימטריים וכוללים מופע של פוסטולות (פצעים מוגלתיים) וקראסטים (הפרשות יבשות) בעיקר באזור הראש, הפנים והאוזניים, ובמקרים מסוימים גם באזורים נרחבים יותר כגון רגליים ובסיס הציפורניים. המחלה עשויה להופיע בחתולים יחד עם סימנים מערכתיים הכוללים חום, חולשה, וחוסר אכילה.
אבחון ראשוני של המחלה ניתן לביצוע בעזרת דגימה של הפוסטולות והסתכלות במיקרוסקופ כאשר האבחון הסופי של המחלה מבוצע בביופסיה. בבדיקה זו ניתן לראות פוסטולות ובתוכן תאי דלקת מסוג נויטרופילים. לעיתים ניתן להבחין גם במעט תאים מסוג אאוזינופילים וכן בתאים אקנטוליטיים (תאים אקנטוליטיים הינם למעשה תאים המייצרים קרטין משכבות העור העליונות אשר איבדו את האחיזה בתאים השכנים ועל כן קיבלו צורה מעוגלת יותר).
טיפול בפמפיגוס בחתולים
הטיפול הנפוץ והמקובל במחלת פמפיגוס בחתולים הוא טיפול מדכא מערכת חיסון באמצעות סטרואידים. ברוב המקרים תרופת הבחירה היא פרדניזולון כאשר לאחר החלמה יש לבצע גמילה הדרגתית ואיטית כמקובל במחלות אוטואימוניות אחרות.
כאשר אין תגובה מספקת, או לצורך הפחתה של מינון הסטרואידים, ניתן לשקול הוספת טיפול בתרופות אחרות המדכאות את מערכת החיסון כגון כלורמבוציל או ציקלוספורין.
במהלך הטיפול מומלץ לעקוב אחר התפתחות תופעות לוואי אפשריות הנלוות לטיפול בסטרואידים כגון סוכרת.
תחזית החלמה (פרוגנוזה)
הפרוגנוזה למחלת vפמפיגוס בחתולים הינה טובה עם טיפול נכון ומעקב אחר תופעות לוואי נלוות. יש חתולים שיצטרכו טיפול לתקופה ממושכת ואף לכל החיים.
מצורפות שתי תמונות של פמפיגוס בחתולה, לפני ואחרי טיפול.
מאמר זה נכתב על ידי ד”ר אלעד פרי, רופא עור לכלבים וחתולים, מומחה בדרמטולוגיה.