ביום שישי 2:00 לפנות בוקר נעצר רכב מול בית החולים הוטרינרי וזוג יוצא בריצה מהאוטו. האישה מחזיקה בידיה את כלבתם האהובה לולי, כלבת צ’יוואווה קטנה. תוך כדי שיחה עם הבעלים הסתבר כי לולי המליטה לפני כשלושה שבועות ארבעה גורים חמודים. זאת לא ההמלטה הראשונה של לולי והיא כבר המליטה בעבר ואז לא היו שום בעיות. הבעלים סיפרו שהיא מניקה את הגורים והם נראים שמחים ומאושרים.
כשלוש שעות לפני ההגעה אל בית החולים הם שמו לב שלולי מתנהגת מוזר. היא הראתה סימנים של חוסר נוחות, הסתובבה בבית לא שקטה והחלה לגרד בפנים ולמעוד תוך כדי הליכה. בבדיקה של הוטרינר התורן בבית החולים, נראה כי לולי מאוד מתנשפת, מגרדת בפנים ואכן מועדת תוך כדי הליכה. בברור נוסף עם הבעלים לא נראה כי לולי נחשפה לחומר רעיל שעלול היה לעורר תגובה שכזו.
לאור הסימנים הקליניים והסמיכות להמלטה הועלה החשד כי לולי סובלת ממצב המכונה “קדחת חלב”. במצב זה, בשל הפרשת הסידן הרבה אל החלב, רמתו בדם הכלב צונחת לרמות מסוכנות. בדיקות דם שבוצעו אישרו באופן מיידי וחד משמעי את האבחנה – לולי סבלה ממחסור חמור בסידן בדם.
מהי קדחת חלב?
קדחת חלב, או בשמה המקצועי – אקלמפסיה, הינה מצב מסכן חיים בו רמות הסידן בגוף נמוכות מהנורמלי. מצב זה עלול להופיע לאחר המלטה מאחר וקצב ייצור החלב עולה על קצב אספקת הסידן לגוף. במקרה שכזה מרבית הסידן הולך לחלב לגורים, ולאם המניקה בעצם לא נשאר מספיק סידן על מנת לספק את צרכי הגוף שלה.
מצב זה לרוב מתרחש 1-3 שבועות לאחר ההמלטה כאשר גזעים קטנים מועדים יותר. הסימנים הראשונים של קדחת חלב הם חוסר מנוחה, התנשפויות וגירוד בפנים. בהמשך ניתן לראות מעידה תוך כדי הליכה, הליכה נוקשה, נוקשות של הרגלים. ובמקרים קשים רעידות ואף עוויתות עד מוות.
במקרה ויש חשד לקדחת חלב יש להגיע אל וטרינר בהקדם. על מנת לקבל טיפול מתאים בסידן לוריד תוך כדי מעקב צמוד אחר הכלבה על ידי וטרינר. לאחר ייצוב ראשוני, יש לתת לגורים הזנה במקביל בבקבוק בכדי להוריד את העומס מהכלבה ולתת לאם תוספי סידן.
כיצד ניתן למנוע קדחת חלב?
למרבה הפלא תוספות של סידן במהלך ההריון רק מגבירות את הסיכון לקדחת חלב. בעקבות מתן של תוספות חיצוניות של סידן הגוף מפסיק לייצר את ההורמון שאחראי לוויסות כמות הסידן בגוף. כאשר הכלבה ממליטה ומתחילה להניק דרישות הסידן עולות מאוד בבת אחת והגוף לא מספיק לייצר את ההורמון האחראי לוויסות רמות הסידן בגוף. עקב כך נוצר מצב של חסר בסידן על אף שבמהלך ההריון הכלבה קיבלה תוספות של סידן.
על מנת לא להגיע למצב של חסר בהורמון המווסת את רמות הסידן בגוף או חסר בסידן במהלך ההמלטה, מומלץ להעביר את הכלבה במחצית השנייה של ההריון ובמהלך ההנקה למזון עשיר יותר מהמזון הרגיל. ניתן להאכיל אותה במזון גורים או במזון המיועד לכלבות מניקות.
אז מה קרה ללולי?
לולי נבדקה ואכן נמצא שרמות הסידן בגופה היו נמוכות מאוד. היא אושפזה בבית החולים הווטרינרי, חוברה לנוזלים והחלה לקבל סידן לוריד תוך כדי מעקב צמוד אחר מצבה (עודף סידן יכול לגרום להפרעות קצב בלב). בשעות הבוקר נראה שלולי התאוששה והחלה לחזור לעצמה. במהלך השעות שבהן היתה מאושפזת הבעלים של לולי טיפלו בגורים והניקו אותם בעזרת בקבוק בתחליף חלב מיוחד לגורים. לולי שבה הביתה למחרת בבוקר, כעת נטל הטיפול בגורים התחלק לסירוגין בין לולי לבין הבעלים שלה אשר הורידו ממנה את העומס של ההנקה על ידי הנקות עם בקבוק מספר פעמים ביום.
לולי התאוששה יפה וכך גם הגורים שלה.
תוכן עניינים
וטרינר חירום וטיפול נמרץ