הקדמה:
הלב בנוי מארבעה מדורים – שתי עליות ושני חדרים כאשר לכל מדור יש תפקיד משלו. הלב בנוי כך שמקבל דם ורידי (עני בחמצן) מכלל איברי הגוף, ומחזיר דם עורקי (מלא בחמצן) אל איברי הגוף. כאשר הדם העני בחמצן עובר בתוך מערכת כלי הדם של הריאות ומקבל את מלאי החמצן הדרוש. תפקידו של הלב הוא להניע את הדם קדימה על ידי שינויי לחץ בין מדורים. תחילה הדם נכנס אל העליה הימנית משם אל החדר הימני, מן החדר הימני הדם זורם דרך עורק הריאה ( עובר בתוך הריאות) אל וריד הריאה ומשם אל העליה השמאלית ואל החדר השמאלי. החדר השמאלי של הלב הוא השריר בעל העובי הגדול ביותר ותפקידו בעת הכיווץ הוא דחיפת הדם קדימה אל עבר מערכת כלי הדם העורקית ומשם לכל איברי הגוף וחוזר חלילה.
במחלת הלב HCM יש עיבוי יתר של דופן שריר הלב (גדילה של השריר) אל תוך חלל החדר כך שאין מספיק מקום למילוי הדם בתוך החדר השמאלי. זוהי מחלת הלב הנפוצה ביותר בחתולים.
כתוצאה מעיבוי החדר וחוסר המקום בתוכו, הוא מתקשה להתמלא בדם והלחץ הנבנה בתוך החדר עולה בצורה משמעותית ומהירה ביחס לנפח הדם הנכנס אליו. לחצים גבוהים בתוך החדר מביאים לעליה בלחץ של העליה השמאלית שבאה לפני החדר, העליה בלחץ גורמת לעליה לגדול בנפחה (מכיוון שהיא מתקשה להתרוקן – פחות דם יוצא ממנה אל תוך החדר בכל פעימה); כאשר העליה כבר לא יכולה “לגדול” יותר, הדם מתקשה לזרום לתוך הלב ונוצר גודש בכלי הדם של הריאה, דליפת נוזלים מכלי דם אלו אל תוך הריאות וכתוצאה מכך – בצקת ריאות הגורמת לקושי נשימתי.
מחלות לב בחתולים יכולות להופיע בכל גיל ובכל גזע אך מחלה זו נפוצה יותר בחתולים זכרים בגיל בוגר. ישנם גזעים מסויימים המקושרים למחלות לב כגון מיין קון. בנוסף גזעים מסוג פרסי, רגדול, בריטי,סקוטי וספינקס גם הם בעלי נטייה למחלות לב. לצערנו, בגזעי החתולים המועדים אנו נתקלים במקרים של כשל לב בגילאים צעירים מאוד של כשנה וחצי – שנתיים.
סימנים כשל לב בחתולים:
חומרת הסימנים משתנה לפי חומרת בצקת הריאות. ישנם חתולים אשר פרט לבצקת ריאות יפתחו גם נוזלים בתוך חלל בית החזה עצמו (תפליט פלאורלי) דבר נוסף אשר יקשה על החתול נשימתית ואשר דורש שאיבה של הנוזל מבית החזה ע”י הוטרינר.
לרוב הסימנים הראשונים יופיעו כירידה בחיונית, ירידה באכילה וקושי נשימתי קל, לרוב מצבים אלו אינם מורגשים בתחילה ע”י הבעלים.
בשלב מאוחר יותר הסימנים הופכים ברורים יותר וכוללים:
- נשימה מהירה וקושי נשימתי לעיתים בפה פתוח. לעיתים הקושי הנשימתי הוא כה משמעותי שהחתולים נאלצים לעמוד עם הראש מתוח כלפי מעלה ונראים כמחפשים אוויר.
- נשימה בטנית.
- חוסר תיאבון
- הקאות
- איבוד משקל
- שיתוק פתאומי ברגל האחורית / שתי רגליים אחוריות / רגל ימין קדמית
- מוות פתאומי
הסיבה לקושי הנשימתי במקרי כשל לב, הנובע מהמחלה היא התמלאות הריאות בנוזלים עקב הגודש הורידי, ולעיתים גם התמלאות של חלל בית החזה בנוזלים.
שיתוק הרגליים במקרי HCM בחתולים נגרם עקב תסחיפים המגיעים מהלב החולה הגורמים לאוטם בכלי הדם הגדולים ולשיתוק של הרגליים. לרוב מדובר ברגליים האחוריות אך אפשרי גם רגל אחורית אחת או רגל ימין קדמית. תסחיפים אלו נגרמים בשל זרימת הדם שאינה תקינה בתוך הלב בשל המחלה.
אבחון מחלת הלב HCM בחתולים:
- היסטוריה רפואית – לרוב הבעלים כלל לא יודעים לפני כן שלחתול יש מחלת לב ברקע ולרוב מגלים זאת כאשר החתול כבר פיתח בצקת ריאות או שתוק של הרגליים. במקרים מסוימים בבדיקה שגרתית של הוטרינר אשר שומע צליל פתולוגי של הלב (אוושה או גאלופ) וממליץ על אקו לב על ידי קרדיולוג.
- בדיקה גופנית – שמיעת קולות לב פתולוגים באמצעות הסטטוסקופ ע”י הוטרינר – איוושה, מקצב לב לא סדיר (גאלופ), קצב לב לא סדיר(אריתמיות).
כאשר ישנה כבר בצקת ריאות (אם או בלי נוזלים בבית החזה) החתול יראה נשימות כבדות ומהירות, לעיתים עם פה פתוח, קרקלס (קולות פצפוץ מהריאות עצמן המלאות נוזלים), לשון סגלגלה עד סגולה, ריריות סגלגלות, דופק מהיר או איטי, טמפרטורה נמוכה. כל אלו מרמזים כי החתול נמצא בשוק לבבי. לעיתים שיתוק של הרגליים האחוריות יהיה הסימן הראשון והיחיד למחלה. - בדיקות דם כלליות – יש צורך בבדיקות דם מלאות להערכת רמת התייבשות, הערכה של מלחים בדם ותפקודי הכליות.
- בדיקת דם מסוג proBNP– בדיקה המודדת חלבון המופרש משריר הלב באופן רגיל. רמה גבוהה של חלבון זה בדם מעידה על מחלת לב (אך לא על סוג המחלה).
- צילום רנטגן של בית החזה – בצילום רואים דפוס ריאתי המתאים לבצקת ריאות בנוסף ניתן לראות הרחבה של ורידי ועורקי הריאות והגדלה של העליה שמאלית. בנוסף ניתן לזהות נוזלים בחלל בית החזה.
- אולטרסאונד- אולטרסאונד קצר לבית החזה לאיתור נוזל חופשי ולעיתים לבחינת גודל עליות הלב.
- אקו לב- אולטרסאונד ספציפי ללב אשר נעשה על ידי קרדיולוג – זוהי דרך האבחון הנכונה והטובה ביותר לאבחון המחלה בחתולים.
טיפול בכשל הלב ובמצבים הנגרמים בשל HCM בחתולים
בעת כשל לב שמאלי ובצקת ריאות: במצב זה יש צורך בטיפול מהיר ומיידי כי מדובר במצב מסכן חיים.
- יש צורך להיפטר מהנוזלים העודפים שמעמיסים על הלב ועל כן התרופה העיקרית הראשונה היא משתנים.
- תרופות המרחיבות את הורידים והעורקים כך שהלחץ הפועל כנגד הכיווץ של הלב קטן יותר.
- הגברת לחץ החמצן הנשאף ע”י החתול – שימוש בכלוב חמצן המעלה את לחץ החמצן הכללי ל-40% ובמידת הצורך שימוש ב100% חמצן כאשר החתול מורדם או מונשם.
- תרופות הרגעה להורדת הסטרס הנובע מהקושי הנשימתי.
- ניקוז בית החזה במידה ויש נוזלים חופשיים בחלל בית החזה.
- תרופות מעכבות קרישת דם לשליחת קרישים ומניעת שיתוק של הרגליים.
- צינור הזנה (זונדה) – במידה והחתול לא אוכל ושותה.
טיפול לטווח ארוך:
HCM היא מחלה כרונית לכל החיים ויש לטפל בה באמצעות תרופות באופן יומיומי.
לאחר אבחון קרדיולוגי הטיפול התרופתי יכלול:
- משתנים מסוגים שונים ( כגון פוסיד, ספירונולקטון)
- תרופות מרחיבות כלי דם ( ACE-I)
- תרופות מרחיבות עורקים ומשפרות את כיווציות שריר הלב ( פימובנדן)
- תרופות מעכבות קרישת דם (קלקסן, פלאביקס, אפיקסבן)
- ביקורות תקופתיות לבדיקות דם הכוללת תפקודי כליה ומלחים בדם
- ביקורות קרדיולוגית אחת לחצי שנה או על פי ההמלצה של הקרדיולוג
צפי לעתיד:
הפרוגנוזה שמורה – אך יורדת כאשר יש סימפטומים של כשל לב שמאלי ופחות מכך שיתוק של רגליים האחוריות. חתולים אסימפטומטיים למחלה עשויים להיות יציבים למשך חודשים ואף שנים.