אז מה זה בעצם היפוך קיבה?
הקיבה היא מעין “שק” המחובר בצד אחד לוושט, ובצד השני למעיים. היפוך קיבה הוא מצב בו הקיבה מתנפחת עקב הצטברות של גז, ולבסוף היא מתהפכת סביב צירה. במצב זה הסיבוב חוסם את יציאת האוויר מן הוושט ולמעשה הקיבה ממשיכה להתנפח מכיוון שהמזון שבה תוסס ומייצר גז המנפח אותה עוד יותר. כמו כן, בשל הסיבוב, אספקת הדם אל הקיבה נפגעת וחלק מכלי הדם נמתחים ונקרעים. מכיוון שהקיבה והטחול מחוברים זה לזה, בחלק מהמקרים סיבוב של הקיבה גורר גם את סיבובו של הטחול, וכן כלי דם גדולים נוספים ולכן נפגעת אספקת הדם אל הטחול גם כן.
הלחץ שמפעילה הקיבה העצומה על בית החזה והסרעפת מקשה על הכלב לנשום, כמו כן, הלחץ על כלי הדם הגדולים בשל נפיחות הקיבה פוגע ביכולת של הלב להזרים דם לשאר חלקי הגוף. מצב זה גורר נפילה של לחץ הדם העלולה ליצור שוק ובסופו של דבר מוות. סיבוך קטלני נוסף הוא קריעה של הקיבה וזיהום של חלל הבטן.
מהם גורמי הסיכון להיפוך קיבה בכלבים?
גזע וגנטיקה: כלבים גדולים בעלי חזה עמוק וצר נמצאים בסיכון גבוה. במיוחד “מועדים לפורענות” גזעים כגון דני ענק, סן ברנרד, סטר אירי, לברדור, וימרנר. חשוב לציין כי היפוך קיבה יכול לקרות לכל כלב, גם בגזעים קטנים. (אם כי הדבר נדיר מאוד).
בנוסף לגזע, ככל הנראה יש למצב נטייה גנטית ויש סיכון גבוה יותר להיפוך קיבה בכלבים בעלי אח/הורים שסבלו מהמצב.
גיל ומין: הסיכון להיפוך קיבה עולה עם הגיל והוא וכפול בזכרים לעומת נקבות.
הרגלי אכילה: לכלבים המקבלים ארוחה אחת בלבד ביום יש סיכוי כפול לעומת כלבים המקבלים שתי ארוחות לסבול מהמצב. גורמי סיכון נוספים הם אכילה מהירה\רעבתנית, אכילה כשהמזון מוגבה, פעילות גופנית נמרצת לאחר אכילה, ואופי עצבני\פחדני של הכלב.
מהם הסימנים להיפוך קיבה בכלב?
הסימן הבולט ביותר בהיפוך קיבה הוא התנפחות של הבטן, בעיקר בצד הגוף העליון. סימנים אחרים הם:
- חוסר שקט
- ניסיונות הקאה
- ריור
- נשימה מהירה
- חוסר רצון לאכול
- כאב בטני במישוש
- בשלבים החמורים חולשה קשה, אפטיות, ריריות חוורות עד אפורות והתמוטטות של הכלב
אם הכלב שלכם מפגין את הסימנים האלו עליכם להבין כי היפוך קיבה הוא מצב חירום וטרינרי וללא טיפול מהיר הכלב בסכנת חיים! יש להגיע מייד אל בית חולים וטרינרי או אל הוטרינר הקבוע לטיפול מיידי.
כיצד יאבחן הוטרינר היפוך קיבה?
האבחון של הוטרינר מבוסס על בדיקה גופנית בה מרגישים נפיחות בטנית המכיל גז (על ידי הקשבה בסטטוסקופ ונקישה על הבטן) ולאחר מכן מבוצע צילום רנטגן בו הכלב שוכב על צידו ונראית קיבה נפוחה עם תמונה אופיינית להיפוך שלה.
במקביל לאבחון היפוך הקיבה על הוטרינר לבצע בדיקות רבות נוספות להערכת מצבו הכללי של הכלב והסיבוכים האפשריים (ספירת דם וכימיה, תפקודי קרישה ובדיקות נוספות).
מהו הטיפול בהיפוך קיבה בכלבים?
מטרת הטיפול הראשוני היא לייצב את לחץ הדם ולהפחית את הלחץ שיוצרים הגזים בקיבה. הטיפול הראשוני כולל ניקוז של האוויר ע”י החדרת מחט דרך קיר הגוף או צינור מן הפה אל הקיבה. במקביל הכלב יקבל נוזלים לווריד בקצב גבוה ותרופות כגון אנטיביוטיקה, שיכוך כאבים, תרופות נגד הפרעות קצב הלב ועוד.
לאחר הייצוב הראשוני, הכלב מוכנס לניתוח שבו הקיבה מסובבת חזרה למקומה הטבעי ובנוסף היא מקובעת לשרירי קיר הגוף בכדי למנוע סיבוב נוסף בעתיד.
אם בשל פגיעה באספקת הדם והמתיחה של דופן הקיבה נפגע חלק ממנה יש צורך להסירו בניתוח, מצב דומה עשוי לקרות גם לטחול ובחלק מהמקרים גם הוא מוסר.
ההתאוששות מניתוח כזה קשה לחלק מן הכלבים ולעיתים מלווה בסיבוכים כגון הפרעות בקרישת הדם, זיהום, הפרעות קצב לב ועוד. עם זאת, מרבית הכלבים משתחררים לביתם תוך יומיים עד שלושה.
חזרתיות של היפוך קיבה לאחר ניתוח נדירה יחסית (בשל קיבוע הקיבה) ובד”כ הכלב חוזר לחיים תקינים כמעט ללא הגבלות.
כיצד ניתן למנוע היפוך קיבה?
- האכלת שתי ארוחות ביום במקום ארוחה אחת (או אפילו שלוש)
- חשוב להמנע מפעילות גופנית לאחר האכלה (לתת את המזון כשחוזרים מטיול ולא לפני)
- קיבוע קיבה מניעתי עוד כשהכלב צעיר בכדי למנוע בעתיד היפוך קיבה (אנו מבצעים ניתוחים אלו בשגרה בכלבים גדולים).
- והכי חשוב – להיות רגישים לסימני מצוקה של הכלב כך שיוכל לקבל טיפול וטרינרי מהיר בעת הצורך.