חום ממקור לא ידוע מוגדר כחום שאינו חולף מעצמו, שאינו מגיב לטיפול רפואי ושסיבתו אינה ידועה למרות מאמץ אבחנתי סביר. ברפואה ההומנית הוא מוגדר כ”חום מעל 38 מעלות שנמשך מעל שלושה שבועות, כאשר לא אובחנה סיבת המחלה על אף בירור מקצועי, במשך שבוע ימים”.
זיהוי הסיבה לחום במקרים אלו הוא אתגר אבחוני לא פשוט ויכול להיות מתסכל הן לווטרינרים והן לבעלים בייחוד אחרי השקעת מאמצים רבים ללא השגת אבחנה.
גורמי חום ממקור לא ידוע מסווגים למספר קבוצות עיקריות:
- תהליך זיהומי (הסיבה העיקרית)
- תהליכים דלקתיים שאינם זיהומיים
- מחלות אוטו אימוניות
- גידולים
- גורמים נדירים אחרים (מחלות הורמונליות ואחרות)
על מנת להגיע לאבחנה יש לבצע אבחון יסודי לפי השלבים המוכרים לכולנו כרופאים וטרינרים, אך לעיתים לאחר ביצוע הבדיקות השגרתיות וללא אבחנה ודאית יש לשקול היכן להשקיע את המשך המאמצים.
שלבי אבחון מומלצים במקרים של חום ממקור לא ידוע
1. היסטוריה, בדיקה גופנית, ספירת דם, משטח דם, כימיה מלאה כולל מלחים בדם, אנליזת שתן כולל תרבית שתן, צילומי בית חזה בטן ועצמות, ניסיון טיפול בהתאם לממצאים.
2. אולטראסאונד בטן, דגימות מקשרי לימפה או מסות, PCR וסרולוגיה למזהמים שונים הנפוצים פחות, תרבית דם (נעשית במקרים נדירים).
3. אספירציית מפרקים, אקו לב (לחיפוש זיהום על מסתמי הלב), אספירציית מח עצם, דגימת נוזל ריאתי, דגימת נוזל חוט שדרה, ניתוח חוקר בטן וביופסיות.
כמו שניתן לראות,במקרים של חום ממקור לא ידוע, יש לא מעט אפשרויות אבחון. בד”כ וטרינר פנימאי בבית החולים הוא זה שאחראי על שלבי האבחון יחד עם הבעלים וההתקדמות בבדיקות נעשית לפי הצורך והסימנים אותם מפגין בעל החיים.