השתמנות כבד (Hepatic lipidosis) הידועה גם כ”כבד שומני” בחתולים היא מחלת הכבד בשכיחה ביותר בחתולים. זוהי מחלה ייחודית לחתולים. בהשתמנות כבד יש צבירה של שומנים בכבד וכתוצאה מכך ירידה בתפקוד הכבד עד לכשל כבד.
כיצד מתפתח כבד שומני?
כבד שומני יכול להופיע בכל החתולים בכל הגילאים ובכל הגזעים, אך ברב המקרים המחלה מופיעה בחתולים שמנים בגיל העמידה אשר יורדים במשקלם מהר מידי.
הגורם המרכזי למחלה הינו ירידה פתאומית באכילה המובילה לירידה במשקל. ירידה זו יכולה להיות תוצאה של מחלה אחרת אצל החתול, סטרס, שינוי מזון בחתול בררן וכל דבר אחר שיגרום לחתול להפסיק לאכול או להוריד את כמות הקלוריות היומית הנחוצה – על כן יש לעקוב אחר תיאבון של החתול לנטר את אכילת החתול בצורה יומיומית!
לחתול שעדיין אוכל מעט אך הוריד את כמות הקלוריות היומית הנחוצה לחצי, ייקח כשבועיים בממוצע לפתח כבד שומני.
בחתולים, לאחר זמן קצר ללא אכילה (מספיקים אפילו יומיים של חוסר אכילה מוחלט!), הגוף מתחיל לנתב שומנים לכבד במטרה להפוך אותם לאנרגיה החסרה. כאן מתחילה הבעיה מאחר והכבד בחתולים, בהשוואה לחיות אחרות, פחות יעיל בהפיכת שומנים לאנרגיה כך שהשומנים מצטברים בתוך תאי הכבד. כתוצאה מכך תאי הכבד לא יכולים לבצע את תפקודם ואף מתים והתוצאה הסופית היא כשל כבד!
בחלק מהמקרים השתמנות הכבד היא ראשונית ואדיופטית – לא יימצא גורם רפואי שגרם לחוסר אכילה (לעיתים הגורם הוא נפשי – סטרס על כל רקע שהוא). במקרים אחרים השתמנות הכבד היא משנית לכל מיני מצבים רפואיים ומחלות, כאשר השכיחים ביותר הם דלקת לבלב, דלקת כבד ומרה, דלקת מעי, גידול, סוכרת ומחלות כליה. כמו כן, כפי שהוזכר, אפילו החלפת מזון, למזון אותו החתול פחות אוהב, עשויה לגרום למצב של חוסר אכילה מספקת והשתמנות כבד.
חשוב להבין כי כבד שומני הינה מחלה מסכנת חיים!
סימני כבד שומני בחתולים
- ירידה באכילה עד חוסר אכילה מוחלט
- התייבשות
- ריור, לעיתים החתול מרייר ומקציף (סימן לבחילה)
- הקאות
- איבוד משקל
בשלבים מאוחרים יותר ניתן לראות:
- חולשה ואפתיות
- צהבת (העור מקבל גוון צהבהב)
- ירידה דרמטית במשקל
- במקרים נדירים שינוי מנטלי ואף עוויתות
אבחון של כבד שומני בחתולים
- היסטוריה ובדיקה גופנית מקיפה – סימני ירידה באכילה, הקאות, בחילה, צהבת ועוד…
- בדיקות דם מלאות ושתן – עליה באנזימי כבד, עליה בבילירובין וירידה בתפקודי כבד הם הדברים השכיחים ביותר. חלק מהחתולים יהיו גם אנמיים ותהיה להם בעיה בתפקודי הקרישה.
- הדמייה – באולטראסאונד בטן ניתן לראות שינויים אופייניים לכבד שומני וכן ניתן לבדוק לנוכחות מחלות נילוות שאולי גרמו מלכתחילה לאיבוד תיאבון וחוסר אכילה (כגון דלקת לבלב). לעיתים צילומי רנטגן יכולים לעזור באבחון גורם רקע (מחלה נלווית).
- לקיחת דגימה באמצעות מחט/ביופסיה מהכבד – תאי הכבד נראים מלאים בשומן – זהו האבחון הסופי והדפינטיבי למצב.
טיפול בכבד שומני בחתולים
הטיפול היעיל ביותר ניתן כאשר מאבחנים את המחלה בשלב המוקדם לפני התפתחות של כשל כבד – כאמר, מדובר בימים ספורים בלבד מאז שחתול (בעיקר שמן) הפסיק לאכול וכשבועיים אם אוכל 1/2-3/4 מהמנה היומית.
בשלבים מאוחרים יותר יש צורך בטיפול מאוד אגרסיבי באשפוז, בבית חולים וטרינרי, כדי לנסות להוציא את החתול מהמחלה. לרוב חתולים ששורדים את 3-4 הימים עם הטיפול האגרסיבי מחלימים. ללא טיפול אגרסיבי 90% מהחתולים ימותו!!!
טיפול תומך כבד באשפוז (ובהמשך בבית) כולל טיפול שמטרתו לספק תמיכה כבדית כולל נוגדי חמצון, ויטמין K, ויטמין B12, תוספי מזון שמטרתם לשנות את המטבוליזם השומני (L – קרניטין), חומצות מרה סינטטיות ואנטיביוטיקות.
טיפול במחלה הראשונית – במקרים שיש מחלה שגרמה לחתול להפסיק לאכול חייבים לטפל גם במחלה הראשונית שגרמה לירידה באכילה (דלקת לבלב וכו’).
הזנה – הזנה היא הדבר החשוב היותר בטיפול בחתול עם כבד שומני! הבעיה היא שרוב החתולים מסרבים לאכול לכן יש מספר דרכים להזנת החתולים במצב זה:
האכלה בכח – האכלה בעזרת מזרק. רק במיעוט החתולים הדבר מתבצע ללא סטרס ובנוחות. ברוב החתולים שיטה זו אינה יעילה ותוביל להמשך הידרדרות מאחר והם מתנגדים ולא משתפים פעולה ועל כן דרך זו רק יוצרת יותר סטרס וסבל לחתול.
צינור נזאלי – צינור הזנה דק שנכנס דרך האף ויושב בקיבה (זונדה). שיטת הזנה טובה יותר מהקודמת כי אין מאבק עם החתול אך חסרונה שמאפשרת רק הזנה במזון נוזלי ולכן משמשת רק בזמן האשפוז ובעיקר “קונה זמן” עד שמצב החתול משתפר מעט והוא יכול לעמוד בהרדמה מלאה הנדרשת להכנסת צינור וושט.
יתרונות – לא דורש הרדמה כללית, קל לתפעול.
חסרונות – דורש הזנה של מזון נוזלי כי הצינור מאוד דק, קל לחתולים להוציא את הצינור, הצינור נוטה להיסתם בגלל קוטרו הדק, מחייב קולר אליזבט, לא מתאים לחתול מקיא.
צינור ושט – צינור עבה יותר אשר מוכנס באזור הצוואר ישירות לושט שם יושב. זהו הצינור השכיח והיעיל ביותר בטיפול בחתולים עם השתמנות כבד.
יתרונות – צינור עבה יחסית לכן לא נוטה להיסתם, הזנה לא צריכה להיות נוזלית לגמרי, קשה יותר לשלוף אותו, לא מחייב החלפה לעיתים קרובות (נשאר לשבועות), קל לתפעול.
חסרונות – מחייב הרדמה מלאה.
צינור קיבה – צינור המוכנס באמצעות אנדוסקופ או ניתוח ישירות לקיבה ויוצא מפתח בקיר הגוף.
יתרונות – יחסית נוח לחתול, קל לתפעול
חסרונות – מחייב הרדמה לזמן ארוך (יותר מהצינור ושט). לא מאוד בשימוש. יקר מאוד.
בכל צורות ההזנה השונות המטרה היא לתת לחתול את ההזנה הרצויה ושיקבל את כמות הקלוריות היומית המומלצת.
בימים הראשונים נתחיל עם כמות קטנה יותר מהכמות היומית המומלצת ובהדרגה על פני 2-3 ימים נגיע לכמות המומלצת. ההדרגתיות במתן האוכל לחתול עם כבד שומני היא למניעת סינדרום הנקרא refeeding syndrome אשר מתפתח כשנותנים לחתול שלא אכל הרבה זמן יותר מידי קלוריות ומהר מידי. סינדרום זה בפני עצמו עשוי להוביל למוות אם לא מאובחן ומטופל.
בצינורות האכלה יש יתרון נוסף מאחר וניתן לתת בדרך זו גם כמות המים היומית המומלצת ותרופות ללא בעיה!
האוכל שניתן הוא אוכל עתיר בחלבונים וקלוריות מיוחד לחתולים. במקביל להאכלת צינור של החתול, מציעים כל יום לחתול אוכל רגיל לראות מתי מתחיל לאכול לבדו (החתול מסוגל לאכול ללא בעיה גם עם צינור וושט).
בממוצע, הזנת צינור בחתול עם כבד שומני נמשכת לרוב בין 2-4 שבועות (אבל יש מקרים שמגיע גם ליותר). החתול אינו חייב באשפוז כל הזמן הזה. ברגע שהחתול מתייצב קלינית ניתן לשחררו הביתה ולהמשיך את הטיפול בבית תוך כדי מעקב וטרינרי צמוד. החדשות הטובות שרוב החתולים שמתייצבים והולכים הביתה עם צינור מחלימים לכן ההשקעה של הבעלים היא לא לשווא.
כיצד ניתן למנוע מצב של כבד שומני בחתולים:
- חשוב להיות עירניים להרגלי האכילה של החתול, אם רואים ירידה באכילה יש ליצור קשר עם הוטרינר.
- מניעת השמנה בחתול – לא לתת לו יותר מידי אוכל, שקילה תקופתית לוודא ששומר על משקל יציב ואין עליה, משחק עם החתול מדי יום (משחק של 10 דקות ביום שורף קלוריות ויכול למנוע השמנה).
- בחתול שמן התחלה של דיאטה מבוקרת עם מעקב וטרינרי – חשוב לא להוריד חתול שמן יותר מידי מהר במשקל מאחר וגם כך אפשר לגרום למצב של כבד שומני.
- להימנע מהחלפת מזון בחתולים. אם אין ברירה החלפת המזון צריכה להתבצע בצורה הדרגתית. אסור להניח ש”כשהחתול יהיה רעב הוא יאכל” – זוהי הנחה מאוד מסוכנת בחתולים (חתול הוא לא כלב!) שעלולה להביא להתפתחות של כבד שומני.
לסיכום
- השתמנות כבד הינה מחלה ייחודית לחתולים.
- באורח החיים המהיר של היום אנו נוטים להגיש לחתול את האוכל וללכת, אך עם צפייה קצרה (מספר דקות ספורות) בחתול בזמן האכילה, ניתן לוודא כי לחתול יש תיאבון וכי אוכל כיאות (זוהי גם דרך טובה לעלות על בעיות אחרות בחתולים כמו בעיות שיניים, בעיות לעיסה, בעיות בליעה וכדומה).
- מספיקים ימים ספורים של חוסר אכילה כדי שחתול (בעיקר שמן) יפתח כבד שומני.
- השתמנות כבד בחתולים גורמת לכשל כבד ועל כן זוהי מחלה מסכנת חיים – אם החתול לא אוכל במשך מספר ימים או יורד באכילה יש להגיע איתו מיידית לוטרינר.
- ככל שהמחלה תאובחן בשלב מוקדם יותר, סיכויי החתול לצאת מהמחלה עולים.
- אם החתול כבר סובל מכבד שומני, הטיפול שינתן במצב זה חייב להיות טיפול אינטנסיבי באשפוז, בבית חולים וטרינרי – אשפוז עם צינור הזנה תוך כדי מעקב הכולל בדיקות דם. ללא טיפול אגרסיבי סיכויי תמותה עולים בצורה משמעותית ל-90% תמותה.
- צינור הזנה היא דרך קלה ויעילה ביותר להכניס לחתול את כמות הקלוריות היומית שצריך וכן דרך מאוד קלה למתן תרופות.
- בכדי למנוע סינדרום של האכלה מחדש (refeeding syndrome), ההזנה של חתול עם כבד שומני תהיה הדרגתית, הגעה לכמות הנחוצה תימשך בין 2-4 ימים.
- אם אין סיבוכים והחתול בהדרגה חוזר לאכול, צינור הזנה נשאר בחתול בממוצע בין 2-4 שבועות. בתקופה זו בדר”כ מתבצעים 2-3 מעקבים הכוללים בדיקות דם ולקראת סוף התקופה אולטראסאונד חוזר.