שושה כלבה בת 15 שנים הגיעה לבית החולים הוטרינרי בשל עלפונות חוזרים.
ד”ר שחר ברוך וד”ר שרון יסן, הוטרינרים שבדקו את שושה שמעו רישרוש בלב ודופק מהיר. האקג של שושה היה תקין והיה נראה שהעילפון אינו קשור לבעיית הלב שלה.
שושה עברה בדיקות דם מקיפות בהן אפשר זיהינו ירידה בספירת כל שורות תאי הדם – תאים אדומים, לבנים וטסיות (לוחיות הדם). ממצא זה, מעיד על פגיעה במח העצם הוא ה”מפעל” בו מיוצרים תאי הדם. בבדיקה ביוכימית של הדם, נמצאה עליה בחלבוני הדם שמקורה בעליה בנוגדנים. הדם נשלח למעבדה והתגלה שכולם הם אותו נוגדן בדיוק – משמע שאותו סוג תא מייצר אותם.
לאור ממצאי בדיקות הדם חשדו הוטרינרים כי שושה סובלת מסוג של סרטן הידוע כמיאלומה נפוצה (multiple myeloma). החשד אושר בדגימת מח עצם שמצאה כמות גבוהה במיוחד של תאי פלזמה במוח העצם ובמקביל דיכוי ייצור התאים האחרים
מהי מיאלומה נפוצה?
זהו גידול של תאים לבנים ספציפיים במערכת החיסון הידועים בשם תאי פלזמה שתפקידם ייצור נוגדנים כנגד גורמים זרים שחדרו לגוף (לדוגמא וירוס). תאי הפלסמה מהווים בדרך כלל רק חמישה אחוזים מתאי מח העצם אך במיאלומה נפוצה, קבוצה של תאי הפלזמה (תאי myeloma) מתרבה ואחוז תאי הפלזמה במח העצם עולה. תאי הפלזמה הסרטניים מייצרים ללא בקרה כמויות גדולות של נוגדנים. כאשר הדם מכיל מספר כה רב של נוגדנים הוא הופך לצמיגי דבר המקשה את זרימתו על ידי הלב וכתוצאה מכך לירידה באספקת החמצן לגוף. כמו כן כמות גדולה של נוגדנים בדם עלולה לגרום לנזק איברים, כגון כליות ועיניים ולהקשות על מנגנון קרישת הדם.
הסימפטומים העיקריים שאפשר לראות כוללים חולשה, עייפות, צליעה, דימום מהאף או חניכיים, שתיה והשתנה מרובה, התעלפויות, פגיעה בהכרה ועוויתות.
על מנת שהוטרינר יוכל לאבחן את המחלה, הוא צריך למצוא לפחות שניים מהקריטריונים הבאים:
- פגיעה בעצמות בצילומי רנטגן של הרגליים ובית החזה
- בדגימה ממח העצם ניתן יהיה לראות נוכחות גבוהה של תאי פלזמה
- נוכחות של נוגדנים ספציפיים בשתן
- נוכחות כמות גדולה מסוג אחד מסוים של נוגדנים בדם
לאחר שהוכח כי שושה אכן סובלת מגידול של מיאלומה נפוצה והיא החלה בטיפול כימותרפי.
כיום – שושה מגיבה לטיפול הכימותרפי בצורה טובה רמת החלבון בדמה ותאי הפלזמה הסרטניים במגמת ירידה וכמות תאי הדם האדומים והלבנים נמצאת במגמת עליה.
כלבים עם מיאלומה נפוצה המגיבים לכימותרפיה בצורה חיובית צפויים להארכה ממוצעת של 1-2 שנים של תוחלת החיים שלהם ולטיפול הכימותרפי עצמו תופעות לוואי מינימליות ביותר.