מהו ציקס?
צמחים ממשפחת הציקס הינם צמחים נפוצים בכל העולם המשמשים בעיקר כצמחי נוי בגינות ציבוריות, חצרות וגינות פרטיות. הנפוץ שבהם בישראל הינו “ציקאס מופשל” (Cycas Revoluta) או בשמו העממי “דקל ננסי” – שם זה מוטעה משום שצמח זה אינו דקל למרות שהו דומה לו במראהו החיצוני.
הציקסים הם צמחים המכילים רעלנים אלקלואידים הרעילים גם לבעלי חיים וגם לבני אדם.
חלקיו הרעילים ביותר של הצמח הינם הזרעים ושורש הצמח, אשר מכילים ריכוז גבוה במיוחד של הרעלנים, אך למעשה כל חלקי הצמח רעילים.
כיצד הרעלן פוגע בכלבים?
הצמח מכיל סוגים שונים של רעלנים, העיקרי והדומיננטי ביותר שבו נקרא ציקאסין (Cycasin) הפוגע במערכת העיכול, בלבלב ובכבד. בנוסף מכיל הצמח רעלנים אחרים הפוגעים במערכת העצבים.
לאחר אכילה של הצמח, הרעלן (ציקאסין) מגיע למערכת העיכול, שם עובר פירוק והופך למרכיב הפעיל הנקרא Methylazoximetanol – הגורם לפגיעות במערכות שונות של הגוף ביניהן מערכת העצבים, מערכת העיכול והכבד (וגורם לכשל כבד). ההרעלה נפוצה יותר בקרב כלבים מאשר חתולים, אשר נוטים לכרסם את חלקי הצמח.
מהם הסימנים להרעלת ציקאס בכלבים?
סימני ההרעלה לרוב מערבים את מערכת העיכול והכבד ויופיעו בדרך כלל תוך 12 עד 24 שעות מזמן אכילת הצמח.
חומרת ההרעלה תלויה במספר גורמים כגון כמות הצמח שנאכל, חלקו של הצמח שנאכל, גילו של הכלב או החתול ומצבו הבריאותי הכללי. גם אכילה של כמות קטנה יחסית של זרעי הצמח (2-3 זרעים) עלולה לגרום להרעלה וסימנים קליניים.
הפגיעה בכבד עלולה להוביל לכשל כבד מסכן חיים.
בין הסימנים הנפוצים:
- חולשה
- אפתיה
- חוסר תיאבון
- הקאות
- ריור ובחילה
- צהבת
- שלשול (עלול להיות דמי)
- דימומים עוריים
- סימנים נוירולוגים (עצביים) כגון רעידות, חוסר שיווי משקל, עיוורון, פרכוסים
מהן ההשלכות של הפגיעה במערכת העיכול ובכבד?
הפגיעה במערכת העיכול עלולה לגרום לדימומים חמורים כגון למערכת העצבים, הנשימה או לתוך מערכת העיכול ותגרום להתייבשות ולאיבוד של חלבונים החשובים לתפקוד הגוף. הפגיעה הכבדית עלולה להוביל לכשל כבד ולהפרעה משמעותית בתפקודי הקרישה של הגוף ובייצור של חלבונים וסוכר. מצב זה הינו מסכן חיים.
כיצד יאבחן הוטרינר הרעלת ציקאס בכלב?
לצערנו אין אפשרות לזהות את רעלן הציקס בדם הכלב. האבחנה מתבצעת בעיקר על סמך ההיסטוריה הנלקחת מהבעלים, על הסימנים הקליניים ותוצאות מעבדה – בדיקות דם מלאות הכוללות ספירת דם, פאנל כימי מלא, תפקודי כבד ותפקודי קרישה.
בנוסף פעמים רבות נראה גם סימנים לפגיעה כלייתית ודלקת לבלב משנית בבדיקות הדם.
בדיקה נוספת היא אולטרסאונד בטן הנעשית בכדי להעריך את מצב מערכת העיכול, הלבלב, הכליות ועוד.
מהו הטיפול בהרעלה?
הטיפול הינו בעיקר טיפול תומך היות ולא קיים נוגדן ספציפי לרעלן.
במקרה ויש חשד לאכילה של אחד מחלקי הצמח יש להגיע מיד לווטרינר כדי לעודד הקאה בהקדם. לעתים יש צורך לבצע שטיפת קיבה, מתן פחם פעיל ומגני קיבה.
במקרה שבו עברו יותר מ12 שעות מזמן האכילה של הצמח והחלו להופיע סימנים קליניים הטיפול יכלול אשפוז אינטנסיבי. הטיפול יכלול מתן נוזלים לווריד, אנטיביוטיקה רחבת טווח, מגני קיבה ונוגדי בחילה, נוגדי חומציות ותרופות תומכות כבד, ובמקרים רבים מתן פלסמה (פלסמה מכילה בין היתר פקטורי קרישה וחלבונים) מבנק הדם אשר נמצא בבית החולים.
במקרים בהם הופיעו כבר הסימנים להרעלה, האשפוז הוא בדרך כלל מאוד אינטנסיבי וממושך ויכול להימשך בין חמישה לעשרה ימי אשפוז. לצערנו, בבית החולים הוטרינרי בהרצליה אנו רואים מספר הרעלות כאלו בשנה ולכן חשוב לנו להסביר באמצעות מאמר זה את הסכנה שבצמח לכל בעלי הכלבים.
מהי הפרוגנוזה בהרעלה זו?
הפרוגנוזה היא בעצם הסיכוי להחלמה – לצערנו אחוז התמותה מהרעלת צמח הציקס עומד על 50%. אנא הימנעו ככל האפשר מחשיפת הכלב שלכם לצמח זה והימנעו מלגדל את הצמח בבית שבו גרים בעלי חיים.