כיבי קרנית הינם תופעה שכיחה בכלבים וחתולים, ללא טיפול מהיר, המצב עלול להוביל לאיבוד הראיה. על הגורמים למצב והטיפול בו במאמר זה.
אז מה היא בעצם הקרנית?
הקרנית היא החלק השקוף הקדמי של העין. הקרנית מורכבת ממספר שכבות של תאים בעלות סידור מיוחד של הסיבים אשר שומרות עליה שקופה.
כיב בקרנית הוא למעשה פגיעה בשכבות התאים המרכיבות את הקרנית. כל כיב גורם לכאב ודורש טיפול וטרינרי מהיר, גם אם הוא שיטחי.
לעומק הכיב יש משמעות קריטית מבחינת חומרת המצב, דחיפות הטיפול, סיכויי ההחלמה והסיכוי לפגיעה תמידית בראיה. למעשה, כל פגיעה בקרנית עלולה ליצור צלקת שאינה שקופה, זאת משום שברקמת הצלקת לא נשמר הסידור המקורי של הסיבים בקרנית.
כיב קרנית אשר אינו מטופל בזמן עלול להחמיר עד כדי פגיעה חמורה במרכיבי העין ועד כדי אובדן ראיה. מסיבה זו, בכל מקרה בו אתם חושדים לפגיעה בעיני הכלב או החתול שלכם – חשוב להיבדק ע”י וטרינר תורן בהקדם.
כיבי קרנית יכולים להתרחש עקב מספר רב של גורמים:
- טראומה לעין (זוהי הסיבה הנפוצה ביותר) – שריטת חתול, שפשוף או כל פגיעה אחרת. לעיתים הטראומה נגרמת מגוף זר אשר חודר לעין ופוצע את הקרנית.
- גורמים מולדים הגורמים לבעיות מבניות /מכאניות בעין:
- עפעפיים במנח לא תקין אשר מוטים כלפי גלגל העין
- עיניים בולטות מדי המקשות על סגירת העפעפיים במלואם (בגזעי פחוסי האף כגון פאג, פקינז)
- ריסים הפונים לכיוון הקרנית ומתחככים בה
- כוויה מחומר כימי – בד”כ בשל חומרי ניקוי שונים.
- גורמים זיהומיים – בחתולים לדוגמא כיבי קרנית נפוצים בשל נגיעות בנגיף ההרפס או חיידקי הכלמידופילה / מיקופלסמה. בכלבים לרוב הגורמים הזיהומיים הם משניים לבעיה אחרת שגרמה לפגיעה בעין.
- פגיעה בבלוטת הדמעות וירידה בייצור הדמעות – מצב זה נקרא סינדרום העין היבשה.
- גורמים נוירולוגיים – חוסר מצמוץ בשל פגיעה עצבית.
איך נדע שלכלב או לחתול שלנו יש כיב קרנית?
כיב קרנית הינו מצב כואב לבעל החיים. לכן בכל מיקרה בו נראה כי העין כואבת, הכלב או החתול מגרדים את העיניים, יש מצמוץ רב, נראה שיש הרבה דמעות או העין עצומה יש להגיע לבדיקה אצל הוטרינר בהקדם. במקרים מתקדמים של כיב בקרנית, העין תראה אדומה מהרגיל או שקרנית העין תהיה עכורה / כחלחלה.
אבחון כיב קרנית בכלבים וחתולים
בנוסף להסתכלות על העין עצמה, חיפוש יסודי של פגמים בעפעפיים, ריסים או גוף זר, הווטרינר יבצע צביעה של העין באמצעות חומרירוק זרחני בשם פלורסין הצובע כיבים בקרנית.
חומר זה אינו מזיק לעין ובמקרים בהם יש כיב בקרנית – הצבע ייספג ע”י השכבה הפנימית של הקרנית אשר נחשפה עקב הפגיעה בשכבה החיצונית. הצביעה תאפשר לווטרינר להעריך את מיקום הכיב בקרנית וגודלו. בתמונה ניתן לראות לדוגמא כיב נרחב הנצבע בחומר זה.
בנוסף לצביעת העין בפלורסין, בחלק מהמקרים, תבוצענה בדיקות נוספות כמו מדידת ייצור דמעות והסתכלות על שכבות העין העמוקות באמצעות מכשור מתקדם.
טיפול בכיבי קרנית בכלבים וחתולים
לרוב נעשה שימוש בטיפות עיניים למניעת זיהום חיידקי, הפחתת הדלקת והכאב ומניעת סיבוכים אפשריים כדוגמת הידבקויות בין מרכיבי העין.
בחלק מהמקרים יינתנו גם טיפות סרום לשיפור קצב החלמת העין (מכיל חומרים המונעים החמרת כיב ומכיל חומרים המעודדים החלמה) או תרופות שונות במתן לפה (כגון נוגדי דלקת או אנטיביוטיקה). בחתולים לעיתים משולבות בטיפול תרופות אנטי ויראליות כנגד וירוס ההרפס.
בחלק גדול מהמקרים בנוסף לטיפול התרופתי יש לשים על הכלב או החתול קולר אלזיבתני שימנע אפשרות מבעל החיים לגרד את העין ולהחריף את המצב.
בכיבים עמוקים יש לעיתים צורך בתמיכה מכאנית לעין שנעשית על ידי תפירה של העפעף השלישי או אף ניתוח מיקרוכירורגי של תפירת חלק מהלחמית על הכיב כחבישה ביולוגית. תהליך זה מאפשר תמיכה לקרנית ומעודדת את החלמת הכיב. ניתוח זה דורש ניסיון רב וציוד מתאים ומבוצע בתדירות גבוהה בבית החולים ע”י רופא העיניים, ד”ר אריק זיו.
בתמונה ניתן לראות את הלחמית תפורה על פני הקרנית במטרה למנוע קרע מלא של הקרנית ודליפת תוכן נוזל העין.
לסיכום:
כיבי קרנית הינם בעיית עיניים נפוצה בכלבים וחתולים. טיפול נכון ומהיר בכיב קרנית מעלה מאוד את סיכויי ההצלחה. כיב בקרנית יכול להיות שטחי עד עמוק. כיבים עמוקים או כיבים שטחיים אשר לא טופלו כראוי עלולים להחריף ולהגיע למצב של חור בקרנית ואיבוד נוזל תוך עיני, עם סיבוכים העלולים לפגוע בראיה לצמיתות.
חשוב! בכל מקרה של אירוע טראומתי לעין יש לשלול כיב ולא לחכות לסימנים שתוארו.
בכל חשד לפגיעה בקרנית העין יש לפנות מייד לטיפול וטרינרי ולא לנסות לטפל בטיפות בבית שעשויות להזיק לחיית המחמד שלכם (כך לדוגמא טיפול בטיפות סטרואידים עשוי להחמיר כיב עד כדי קרע מלא של הקרנית).