דוקטור, הכלב שלי עיוור? – או מה בין קטרקט לנוקליאר סקלרוזיס (הזדקנות עדשת העין)
אחת השאלות הנפוצות ביותר בהן נתקל וטרינר בבדיקה של כלב מבוגר היא “האם הכלב רואה?” או האם ניתן לעשות משהו עם ה”קטרקט” שלו?
השאלה נפוצה כל כך מכיוון שבכלבים רבים מעל גיל שבע עדשת העין נהיית מעט עכורה ובדרך כלל כחלחלה. לעין הבלתי מנוסה נראה הדבר כמו עין אטומה ורבים (לפעמים גם וטרינרים) חושבים זאת לקטרקט.
למרות שמחלת הקטרקט אינה נדירה בכלבים, למרביתם, עכירות זו בד”כ הינה תהליך הזדקנות טבעי של העדשה הנקרא “נוקליאר סקלרוזיס” (nuclear sclerosis).
למה הדבר קורה?
עדשת העין בנויה שכבות שכבות (בדומה לבצל) ובמהלך השנים כל הזמן נדחסים סיבים העדשה ועקב כך השכבות נהיות יותר עכורות. ככל שעובר הזמן, העדשה נראית יותר ויותר “מעוננת” אך תמיד היא תישאר בעלת יכולת להעביר אור ולאפשר ראיה.
אין טיפול (ואין גם צורך בטיפול) להזדקנות עדשת העין בכלבים היות וזהו תהליך טבעי אשר אינו פוגע משמעותית בתפקוד העין ומאפשר ראיה מספקת לבעל החיים (גם אם לעיתים פחותה מעט).
קטרקט לעומת זאת הינו תהליך פתולוגי (מחלה) של העדשה הגורם לעכירות קשה ואשר במרבית המקרים גורם לפגיעה משמעותית בראיה עד עיוורון. בקטרקט חל שינוי במרקם החומר ממנו עשויה העדשה ושינוי זה פוגם בשקיפות חומר העדשה.
בשלבים מתקדמים יכול גם חלק מחומר העדשה לזלוג לתוך העין ולגרום לדלקת תוך עינית קשה (Uveitis).
הסיבות להיווצרות קטרקט בעין הן מגוונות. לחלק מהכלבים נטייה גנטית לכך (לדוגמא קוקר ספניאל), חלקם כתוצאה מבעיה אחרת במערכות הגוף (סוכרת) ולפעמים כתוצאה מטראומה לעין בה נפגעה העדשה.
בשל בעיות אלו ומן הסיבה שקטרקט בדר”כ גורם לעיורון מומלץ כאשר ניתן לעשות ניתוח להוצאת תוכן העדשה החולה, ולעיתים ניתן להשתיל עדשה תותבת במקומה על מנת לחדד את הראיה.
יש צורך בניסיון על מנת להבחין בין קטרקט (המחייב טיפול) לבין סקלרוזיס אשר הינו טבעי וללא משמעות רפואית.
אם כלבכם סובל מ”עין עכורה” ואינכם בטוחים האם זו בעיה, הינכם מוזמנים לקבוע תור לרופא העיניים בבית החולים ואנו נאבחן זאת עבורכם.
לצערנו, בשלב זה, איננו מבצעים ניתוחי קטרקט בבית החולים.