בעלים של כלבי פומרניאן רבים מכירים את המחלה אלופציה איקס או בשמה הנוסף – מחלת העור השחור (ובאנגלית Hair cycle arrest או black skin disease – באנגלית פירוש המילה אלופסיה הינה התקרחות). זוהי מחלה מתסכלת הגורמת לאיבוד מרבית שיער הגוף בכלבים והטיפולים השונים עבורה לא תמיד יעילים.
בשל מורכבות המצב ביקשנו מהדרמטולוג המומחה של בית החולים, ד”ר אלעד פרי, לכתוב מאמר זה. במאמר נדבר על מחלת אלופציה איקס, אבחון המחלה והטיפולים השונים עבורה.
אלופציה איקס היא מחלה בה ישנה עצירה של מחזור צמיחת השיער. המחלה נפוצה בעיקר בכלבים מגזע פומרניאן אך דווחה גם בגזעים אלסקן מלמוט, קייסהאונד, צ’או צ’או, סמוייד, פודל מיניאטורי והסקי סיבירי.
תאוריות רבות ניסו להסביר את הגורם של המחלה, אך טרם נמצא הסבר המניח את הדעת ושהוכח באופן מדעי. מכיוון שגורם המחלה נשאר חידה וסומן כנעלם – X המחלה כונתה גם אלופציה איקס.
כיום ההשערה היא כי בחלק מהמקרים (אך לא בכולם) הגורם הוא פגם בייצור של הורמוני מין ממקור בלוטת יותרת הכליה.
סימני המחלה בכלבים
הסימנים הקליניים של המחלה כוללים קרחות סימטריות, שלרב אינן מלוות בגרוד. הקרחות מופיעות על כל הגוף מלבד הראש והחלק התחתון של הרגליים.
בשלב הראשון מופיעה התדלדלות באזור החיכוך של הקולר או הרתמה, הזנב וצדי הירכיים. תחילה מתדלדלות השערות הראשוניות ובהדרגה מתדלדלות גם השערות השניוניות, ומופיעה השחרה של העור. מלבד זאת, הכלבים בדרך כלל בריאים וללא סימנים סיסטמיים
השינוי בפרווה מתרחש לרב בגיל 1-10 שנים, אך יכול להופיע גם בגיל צעיר יותר והקרחות יכולות להופיע לפני עיקור/סירוס או לאחריו. במקרים מסוימים עיקור או סירוס מובילים דווקא להטבה במופע העורי ולצמיחת שיער, אולם הסימנים הקליניים עלולים לחזור ולהופיע כשנה עד שנתיים לאחר מכן. האבחון הסופי למחלה נעשה לאחר שלילת מחלות אחרות באמצעות ביופסיה מן העור.
טיפול באלופסיה X בכלבים
ההמלצה הראשונה תהיה לסרס ולעקר את הכלב/ה. זאת מאחר ופעמים רבות ישנה התחדשות של צמיחת השיער בעיקר בזכרים – לאחר סירוס. משלא חל שיפור ניתן לשקול התחלת טיפול בתרופות כגון מלטונין או טרילוסטן. חשוב לציין כי לחלק מהתרופות תופעות לוואי וחלקן אף עשויות להיות קשות. בשל כך, חשוב לשקול היטב האם נכון מבחינה אתית לטפל במחלה שהינה קוסמטית וללא השפעה בריאותית על הכלב באמצעות תרופות, שהן בעצמן עשויות לפגוע בבריאות הכלב. או במילים אחרות האם נכון לטפל בתרופות שהן מסוכנות יותר מהמחלה עצמה.
טיפול במחלת העור השחור באמצעות Micro-needling
אפשרות טיפול נוספת, שאינה תרופתית, הינה טיפול במיקרונידילינג. ברפואה ההומנית ובתעשייה הקוסמטית השימוש בטכניקת מיקרונידלינג מוכר מזה שנים. זוהי שיטה עדינה ובטוחה המשמשת להידוק העור, שיפור פני העור ויעילה במיוחד לטיפול בצלקות.
בשיטה זו העור מקבל דקירות רבות על ידי מכשיר יעודי בשם Dermaroller . המכשיר נראה כמו גליל עם ידית, המכיל מחטים בולטות בעובי של 1.5-2.5מ”מ. כאשר הוא מגולגל על העור, מחטים אלה יוצרות נקבים זעירים נקודתיים, שנסגרים תוך דקות ספורות. למרות הניקוב, לא נגרמת פגיעה עמוקה או היווצרות צלקת. תהליך זה גורם לגירוי העור, שמביא להפעלה של רכיבים הפועלים להתחדשותו. ישנם דיווחים על יעילות הטיפול בהצמחת שיער בכלבים הסובלים מאלופציה איקס אך גם אחוזי הצלחת טיפול זה אינם מאה אחוז.
לסיכום, מחלת אלופציה איקס הינה מחלה קוסמטית שאינה פוגעת בבריאות הכלב. יש טיפולים רבים שניתן לשקול באופן כללי ניתן לומר כי יעילות כלל הטיפולים למחלה היא אינדיבידואלית ולא ניתן לצפות מראש את התוצאה. לפני כל טיפול מומלץ להתייעץ עם הוטרינר ובמקרה הצורך לערב דרמטולוג וטרינרי לחוות דעת נוספת ומתן טיפולים מתקדמים.